«Πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», με φόντο τις κινήσεις της κυβέρνησης για τη συγκρότηση πλειοψηφιών στις επιτροπές της Βουλής καταγγέλλει η ΝΔ, μετά τις πληροφορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει 145 βουλευτές και σχημάτιζε στις Επιτροπές πλειοψηφία με τους ΑΝΕΛ, κινείται στη λογική της αναπροσαρμογής της σύνθεσής τους, ώστε να προκύπτει, πλέον, πλειοψηφία μόνο από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ!

«H κυβέρνηση που συνειδητά και συστηματικά παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών και επιχειρεί να χειραγωγήσει ακόμη και τη Δικαιοσύνη, προετοιμάζει, ως φαίνεται, κάτι που πραγματικά δεν θα έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας: Να μετατρέψει αυθαιρέτως τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σε πλειοψηφία σε όλες τις Kοινοβουλευτικές Eπιτροπές προκειμένου να τις ελέγχει ο κ. Τσίπρας», καταγγέλλουν πηγές της ΝΔ.

«Αν αυτό, ωστόσο, επιχειρηθεί θα είναι κατά κυριολεξία ένα πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Γι αυτό η ΝΔ το καταγγέλλει εκ προοιμίου προειδοποιώντας την κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής να μην διανοηθούν να το επιχειρήσουν», προσθέτουν κύκλοι της οδού Πειραιώς. Όπως επεξηγούν γαλάζιες πηγές, αναφερόμενες στις κινήσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 68 παράγραφος 3 του Συντάγματος, και το άρθρο 31 του Κανονισμού της Βουλής, «οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνιστώνται ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων βουλευτών». Με άλλα λόγια, υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα ως προς την κοινοβουλευτική δύναμη. Όπως λένε, συνεπώς, από τη ΝΔ, το Σύνταγμα και ο ΚτΒ δεν προέβλεπαν ως κριτήριο συγκρότησης των επιτροπών την «όποια συγκυριακή και ετερόκλητη πλειοψηφία μπορεί να προκύψει από μια ψήφο εμπιστοσύνης», αλλά αυτές προκύπτουν από την αναλογικότητα της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή. «Βάσει του Συντάγματος, η αναλογία των κομμάτων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές είναι απαραίτητο να αντιστοιχεί ακριβώς στη δύναμη των κομμάτων στην Ολομέλεια, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία. Είτε το θέλει, είτε όχι ο Τσίπρας, μετά την αποψινή ψηφοφορία δεν θα προκύψει μια μονοκομματική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια κυβέρνηση κουρελού», προσθέτουν από τη ΝΔ.

Από την οδό Πειραιώς, δε, προειδοποιούν ότι, με τον θεσμικό τους ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα επιτρέψουν αυθαίρετες ερμηνείες του Συντάγματος και του ΚτΒ, ούτε αλλοίωση των πραγματικών συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων της Βουλής. «Ας κατανοήσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτό που ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής μαθαίνει ως δημοκρατική συνθήκη του πολιτεύματος: ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση τη Βουλή», καταλήγουν οι ίδιες πηγές της ΝΔ.