Φουλ για την Συμφωνία των Πρεσπών εργάζεται η κυβέρνηση θεωρώντας ότι έχει εξασφαλισμένη μία καθαρή πλειοψηφία για την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.

Το Μαξίμου επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην προσπάθεια να ενημερώσει τους πολίτες για το περιεχόμενό της με ένθετα στον Τύπο αλλά και διαφημιστικά σποτ, ενώ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιώξει να εξηγήσει τα οφέλη της Συμφωνίας για την χώρα μας μέσω συνέντευξής του στην Αυγή της Κυριακής.

Η κυβέρνηση στοχεύει και δεν το κρύβει στο να πείσει βουλευτές του προοδευτικού χώρου που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά πιθανότατα στο Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ να αξιολογήσουν τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας και την ιστορικότητα του χαρακτήρα της και να αποφασίσουν την υπερψήφισή της. Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε συζητήσεις στο εσωτερικό των κομμάτων του κέντρου που εξωθούνται να πάρουν αποφάσεις για την στάση τους απέναντι στην Συμφωνία. Ήδη το Ποτάμι αποφάσισε την ψήφο κατά συνείδηση, ενώ και η ΔΗΜΑΡ αποφασίζει για το πώς θα σταθεί στην ψηφοφορία ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που τάσσεται υπέρ της δρομολογούμενης λύσης. Όμως για το Μαξίμου ένα ακόμη στοιχείο που ενεργοποιήθηκε μετά την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης και εν όψει της Συμφωνίας για το Μακεδονικό, είναι και η συζήτηση στο ΚΙΝΑΛ για την δυνατότητα έναρξης διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον την θέση του Δημήτρη Κρεμαστινού υπέρ της αναζήτησης στοιχείων συνεννόησης, όπως επίσης και τις αντιδράσεις που προκαλούν ανάλογες απόψεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ όπως πχ του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου που βλέπει μόνο ζημιά από τέτοιου είδους τοποθετήσεις.

Είναι γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες για την συγκρότηση ενός αριστερού και προοδευτικού μετώπου εν όψει εθνικών εκλογών θεωρώντας ότι κάποια στιγμή και η ίδια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα αναγκαστεί να ανοίξει τα χαρτιά της και να αιτιολογήσει τους λόγους της άρνησής της να συνομιλήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως όπως και να έχει η επίτευξη μίας νέας προοδευτικής συμμαχίας φαίνεται πως είναι το νέο πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης Τσίπρα μετά τα μνημόνια και πριν από τις κάλπες. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει το στίγμα του όταν θα αποφασίσει με τις αντικαταστάσεις στο υπουργικό συμβούλιο των προσώπων που αποχωρούν είτε για να διεκδικήσουν δημαρχιακούς θώκους όπως η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος είτε γιατί έχουν ήδη παραιτηθεί επειδή ανήκαν στους ΑΝΕΛ (περιπτώσεις Κόλλια και Μαυραγάνη).

Σημειωτέον πως οι πληροφορίες εμφανίζουν και τον Αλέξη Τσίπρα να σκέφτεται να αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών εφόσον ολοκληρωθούν και οι δύο ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών.