Άμεση προτεραιότητα στην εφαρμογή του προγράμματος της ΝΔ για την υγεία δίνει ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας στη δημοσιότητα το αναλυτικό σχέδιο του κόμματος. Όπως λένε από τη ΝΔ, άλλωστε, μία από τις μεγαλύτερες αντιφάσεις της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζεται ακριβώς στο πεδίο της υγεία, καθώς το κυβερνών κόμμα ισχυρίζεται ότι ασκεί ταξική πολιτική υπέρ των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. «Διότι η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας πλήττει ακριβώς αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη, δηλαδή τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», όπως λένε. 

Συνεπώς, το  πρόγραμμα της ΝΔ αποτελείται από τρεις βασικούς άξονες: 

- Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» που επιχειρεί να φέρει μία επανάσταση στην πρόληψη

- Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους 

- Φροντίδα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη 

Έχοντας ως βάση αυτούς τους τρεις άξονες, το σχέδιο της ΝΔ για την υγεία δίνει επίσης έμφαση σε επιμέρους πολιτικές που αφορούν τον καρκίνο, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγείας καθώς και τη συνεργασία με τον ιδιωτικο τομέα χωρίς επιβάρυνση του πολίτη. 

Οι 5 προτεραιότητες του προγράμματος της ΝΔ

Στο σχέδιο που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφονται συγκεκριμένα πέντε θεμελιώδεις προτεραιότητες:

-Διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός 5ετίας και επιπλέον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και ιδιωτικών δωρεών.

-Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρουςγια την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών.

-Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό.

-Στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή νοσηλευτών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας 

-Αμεση λήψη μέτρων με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίαςπροκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Αναφορικά με τα δημόσια νοσοκομεία και τη βελτίωση των εκεί συνθηκών, στο πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπονται τα εξής:

-Ελαχιστοποίηση της αναμονής για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με προτεραιότητα στη λειτουργία όλων των κλινών εντατικής θεραπείας. Επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, εφαρμογή διεθνών κριτηρίων εισαγωγής και παραμονής, και λειτουργία περισσότερων Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ώστε να μειωθεί ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ.

-Τέλος στην εφημερία όπως την ξέρουμε σήμερα. 

-Περιορισμός του χρόνου αναμονής για χειρουργικές επεμβάσειςμε την πλήρη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών με προσλήψεις προσωπικού, όπου κριθεί απαραίτητο (αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές).

-Ανακαίνιση, προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων μέσω συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. και ιδιωτικών δωρεών.

Ακόμα, για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχονται σε κάθε πολίτη, τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με δεσμευτικούς στόχους, ενώ θα εισαχθεί επαγγελματικό μάνατζμεντ για να λάβουν τέλος οι κομματικές προσλήψεις.  

Μέτρα για τη στήριξη όσων είναι σε ανάγκη

Για τη στήριξη για αυτούς που χρειάζονται περισσότερο τη φροντίδα της Πολιτείας, στα μέτρα που θα υλοποιηθούν άμεσα περιλαμβάνονται:

1. Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (π.χ. ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ) προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία της πολύωρης αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να     πάρουν ειδικά φάρμακα. Ολα τα φάρμακα θα διατίθενται από όλα τα φαρμακεία της γειτονιάς του.
2. Προτεραιότητα για ραντεβού με γιατρούς σε 24 ώρεςσε όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

3. Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγώνγια τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνια νοσήματα για τη χορήγηση επαναληπτικής συνταγής.

Η μάχη κατά του καρκίνου

Κεντρικός πυλώνας του προγράμματος της ΝΔ είναι η μάχη κατά του καρκίνου. Όπως λένε από τη ΝΔ, η προσπάθεια αρχίζει πάντα από την πρόληψη, καθώς διεθνώς έχει αποδειχθεί ότι 1 στους 3 κοινούς καρκίνους θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί με την πρόληψη. Παράλληλα έχει αποδειχθεί ότι ο ελλιπής προ-συμπτωματικός έλεγχος σχετίζεται με το περιορισμένο οικογενειακό εισόδημα και την ελλιπή ενημέρωση. Με αυτά τα δεδομένα το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει:

-Αμεση και αυστηρή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

-Καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου

-Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νόσων. Η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται και μέσω SMSή emailγια τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές.

-Δημιουργία ταχείας οδού στα νοσοκομεία για την εξέταση και τη θεραπεία των καρκινοπαθών. Μείωση της αναμονής της ακτινοθεραπείας που σήμερα έχει μέσο χρόνο αναμονής τους 3-4 μήνες, με λειτουργία διπλής βάρδιας σε όλα τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα. 

-Διανομή των φαρμάκων στο σπίτι και εξειδικευμένο προσωπικό για κατ οίκον νοσηλεία.

-Ιδρυση ειδικών κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου (διάγνωση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και αποκατάσταση) όπου θα παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα  - κατά το πρότυπο του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».

-Λειτουργία δικτύου παιδιατρικών κλινικών διασυνδεδεμένων με την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ».

-Θέσπιση συντονιστή, ο οποίος θα καθοδηγεί τον ασθενή στο σύστημα υγείας.   

-Ανακουφιστική φροντίδα και ειδική μέριμνα στους ασθενείς τελικού σταδίου

Το συνολικό πρόγραμμα της ΝΔ για τον καρκίνο έχει ως μείζονα στόχο μέχρι το 2030 το 75% των καρκίνων να διαγιγνώσκονται στο στάδιο 1 ή 2  στις οποίες η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα.

 Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα

Το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία εξοπλισμού θα διασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία των μηχανημάτων, τον εξορθολογισμό του κόστους και την έγκαιρη πρόσβαση του πολίτη σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, όπως λένε από τη ΝΔ.

Έμφαση στην πρόληψη

Από τη μεριά της ΝΔ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, σημειώνοντας ότι μόλις το 1,3% των δαπανών υγείας κατευθύνονται στην πρόληψη. Αντίθετα, το ποσοστό δαπανών για νοσηλείες στην Ελλάδα  είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ (41% έναντι 30% μ.ο. στην Ε.Ε.). 27,3% είναι το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών στην Ελλάδα, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη ενώ αυξήθηκαν τα ποσοστά παιδικής-εφηβικής παχυσαρκίας μέσα σε μια δεκαετία κατά 50%. Στο πλαίσιο ενίσχυσης της πρόληψης στο πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνονται οι εξής προτεραιότητες:

-Συστηματική ενημέρωση και ενθάρρυνση των πολιτών να ασκούνται περισσότερο, να διακόψουν το κάπνισμα, να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με μειωμένα λιπαρά και ζάχαρη, να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και να ελέγχουν το βάρος τους.

-Εθνική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας για τις συνέπειες των υγιεινών και ανθυγιεινών επιλογών μας και τη διασύνδεσή τους με σοβαρά νοσήματα ικανά να αλλάξουν δραματικά την καθημερινότητά μας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος, η άνοια.

-Ειδικά προγράμματα στα σχολεία, για παιδιά και γονείς, που θα αφορούν την διατροφή, την στοματική υγιεινή, την σεξουαλική αγωγή, τον εθισμό, την οδική συμπεριφορά και τις πρώτες βοήθειες.

Προώθηση καλής διατροφής και άθλησης από την παιδική ηλικία

Αντικαπνιστικός νόμος

Στο πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία περιμβάνεται, δε, και πρόνοια για αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται:

-Η καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.

-Η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων. 

-Η ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, όχι μόνο στην υγεία των ενεργητικών καπνιστών, αλλά και των παθητικών που σήμερα είναι και η πλειοψηφία.

-Εντατικοποίηση των ελέγχων με την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας.

-Η ενεργός συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας στην εφαρμογή ενός μέτρου που ακόμα και οι καπνιστές αναγνωρίζουν ότι είναι σωστό. Με τους πολιτικούς και τη δημόσια διοίκηση να δίνουν πρώτα το παράδειγμα ξεκινώντας από τη Βουλή και τα δημόσια κτήρια.

Η ψηφιακή εμπειρία του σύστημα υγείας

Τέλος, κεντρικό στοιχείο της πρότασης της ΝΔ για την υγεία είναι η όλο και μεγαλύτερη ψηφιοποίησή του, με τις εξής πρωτοβουλίες:

-Ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας

-SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο

-Πλατφόρμα ενημέρωσης την υιοθέτηση υγιούς τρόπου ζωής

-Τηλεφωνική γραμμή ιατρικής υποστήριξης

-Εξ’ αποστάσεως επαφή με ειδικούς μέσω τηλε-ιατρικής

-Εφαρμογή για τον προγραμματισμό ραντεβού

-Ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών

-Δημοσιοποίηση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων και δεικτών σχετικών με τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων