Τον ισχυρισμό ότι οι πτήσεις εντός των 10 ναυτικών μιλίων έως και τα 6 ναυτικά μίλια, στο όριο δηλαδή των χωρικών υδάτων, αφορούν διεθνή εναέριο χώρο και όχι ελληνικό διατυπώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε συνέχεια της απάντησης της Αθήνας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Αγκυρα χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ «ακατανόητη και παράξενη». Προσθέτει δε ότι η Ελλάδα «υποστηρίζει ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων, σε σαφή αντίφαση με το διεθνές δίκαιο».

Αναλυτικά, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Η ανακοίνωση που έγινε σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο ήταν ακατανόητη και παράξενη, λόγω του χρόνου και του περιεχομένου της. Η Τουρκία έχει τη θέση ότι η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να αποτελεί επίμαχο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων, σε σαφή αντίφαση με το διεθνές δίκαιο. Αυτή η υπόθεση, που η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ως απειλή τις πτήσεις της Τουρκίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, και τις παρουσιάζει ως παραβιάσεις, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας

Υπενθυμίζεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε και πάλι προκλητικός σε συνέντευξή του λέγοντας «βλέπετε ότι απογειώνονται και τα αεροσκάφη από την Ελλάδα. Όμως όταν απογειωθούν τα αεροσκάφη της Ελλάδας και σηκωθούν και τα δικά μας τότε μας χρεώνουν ότι τα απογειώσαμε! Τι σημαίνει δηλαδή; Όταν εσύ απογειώνεις, τότε θα απογειωθεί και το δικό μου».