Τις πληγές που έχουν ανοίξει στο εσωτερικό της κυβέρνησης από τους κραδασμούς του τελευταίου δεκαήμερου θα επιχειρήσει να επουλώσει ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα.

Το Μαξίμου κατέβασε ήδη τους τόνους στην αντιπαράθεση με τον Νίκο Κοτζιά με τον πρωθυπουργό να πλέκει το εγκώμιο του πρώην υπουργού λέγοντας ότι για τον ίδιο είναι ένα «ανοιχτό βιβλίο» το οποίο μάλιστα θα συνεχίσει να συμβουλεύεται δείχνοντας πως δεν επιθυμεί να ρίξει λάδι στην φωτιά που απλώθηκε απειλητικά στους κόλπους της κυβέρνησης.

Ο Νίκος Κοτζιάς παρά την εμφανή οργή του με τον τρόπο του διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να προκαλέσει βλάβες στην κυβέρνηση, ούτε να απειλήσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο ίδιος αλλά και οι βουλευτές που εντάσσονται στο «Πράττω» θα συνεχίσουν να είναι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας την κυβέρνηση.

Ο μαύρος δερμάτινος καναπές που φιλοξενεί τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών για την τελετή παράδοσης και παραλαβής λειτουργεί και για τους δύο περισσότερο ως ένα σημείο υπέρβασης των όποιων παρεξηγήσεων έχουν δημιουργηθεί.

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας μετά και την ιδιωτική κουβέντα που είχε με τον Πάνο Καμμένο την Δευτέρα αλλά και τα μηνύματα που εξέπεμψε περί «διγλωσσίας” θεωρεί ότι ο κυβερνητικός εταίρος δύσκολα θα δημιουργήσει (άμεσα τουλάχιστον) κάποιο πρόβλημα στην κυβερνητική λειτουργία. Ως εκ τούτου εντείνονται οι φήμες που εμφανίζουν το Μαξίμου να προτείνει στον υπουργό Άμυνας να ακυρώσει το ταξίδι του στις 29 του μήνα στην Μόσχα, γιατί δεν είναι σωστό να προηγηθεί της επίσημης πρωθυπουργικής επίσκεψης στις 7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας έχει δεχτεί τέτοιες εισηγήσεις από τους συνεργάτες του, καθώς το ταξίδι δεν κλείστηκε δια της διπλωματικής οδού, αλλά όπως επιμένουν οι πηγές μέσω της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα επικεντρώνεται σε μία προσπάθεια φυγής προς τα μπρος. Και μία τέτοια προσπάθεια, λένε κυβερνητικές πηγές, δεν περιλαμβάνει κανέναν σχεδιασμό για πρόωρες εκλογές ή πολιτικές πρωτοβουλίες όπως μία πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κανέναν λόγο να αιτηθεί ψήφο εμπιστοσύνης διότι αισθάνεται ότι η κυβέρνησή του πατάει σταθερά και δεν την έχει ανάγκη. Επίσης, η ψήφιση του προϋπολογισμού ενέχει από μόνη της ως διαδικασία το στοιχείο της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Όσο για τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει καν να ακούει τέτοιες εισηγήσεις.

Ο λόγος είναι απλός, εξηγούν κυβερνητικές πηγές. Εάν δεν εμφανιστούν άλλα σύννεφα στον κυβερνητικό ορίζοντα ο πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι η κυβέρνησή του μπορεί να ανακάμψει μέσα από τις διαδικασίες που έπονται. Δηλαδή από τις ανακοινώσεις πως δεν θα εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις μέχρι την ψήφιση των κοινωνικών μέτρων ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού. Επίσης, θα δοθεί και φέτος κοινωνικό μέρισμα το οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να «παγιοποιήσει».

Κάπως έτσι, το Μαξίμου θεωρεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρει τον δρόμο της και να συνεχίσει την πορεία της. Σ΄όλα αυτά προηγείται πάντα ένα «αν»...