Στο Παλέρμο βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, στην οποία θα πάρουν ακόμα μέρος ηγέτες χωρών της Βόρειας Αφρικής αλλά και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία σήμερα το βράδυ να συναντηθεί κατ΄ ιδίαν με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζιουζέπε Κόντε.

Τσουζέπε Κόντε και Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, για τις εν εξελίξει συζητήσεις για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021 – 2027, τα ενεργειακά, τη διαχείριση των προσφυγικών, μεταναστευτικών ροών αλλά και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στη Διάσκεψη θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Λιβύη και κυρίως η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην προώθηση μίας, συναινετικης στο εσωτερικό της χώρας πολιτικής διαδικασίας που οφείλει να οδηγήσει στην άμεση διακοπή των συγκρούσεων, στην ενίσχυση των κρατικών θεσμών και στην ενοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων υπό κεντρική διοίκηση

Η Ελλάδα προσκλήθηκε για πρώτη φορά σε Διεθνή Σύνοδο για τη Λιβύη, κάτι που από την κυβέρνηση μεταφράζεται ως επιστέγασμα του «αυξημένου ρόλου της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης στην παρέμβασή του θα τονίσει ότι «η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης με αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η κατοχύρωση σταθερών θεσμών με προάσπιση του κράτους δικαίου και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αποτελούν προτεραιότητες για την Ελλάδα για την οποία εργάζεται και μέσω της ΕΕ».

Ακόμα ο πρωθυπουργός θα αναδείξει την ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, στο πλαίσιο μιας νέας πολυεπίπεδης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο που αφορά στην ασφάλεια, στην μετανάστευση, στην οικονομία και στην ενέργεια. Θα σταθεί δε στην ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης μέσω της αποτελεσματικότερης συνεργασίας με χώρες της Αφρικής και της Ασίας, κάτι το οποίο θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της Μεσογείου και της Ε.Ε. συνολικά. 

Τέλος θα αναφερθεί στην ανάγκη, να καθιερωθούν στη Λιβύη (σε συνεργασία με ΕΕ και UNHCR) αποτελεσματικές δομές διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών καινα αυξηθούν οι θέσεις επανεγκατάστασης από την Λιβύη στην Ευρώπη.