Ένα βήμα από τη διάλυση μοιάζει να είναι το Ποτάμι. Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, πέρασε με μια διαγραφή (εκείνη του Σπύρου Δανέλλη) και την ΚΟ του κόμματος να αριθμεί πια τον ελάχιστο δυνατό αριθμό των πέντε βουλευτών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μείνει έτσι και μετά την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς έχουν ξεκαθαρίσει από νωρίς την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν τη Συμφωνία, ανεξάρτητα από την θέση που θα πάρει το κόμμα τους γι αυτήν. Μιλώντας νωρίτερα στο ΘΕΜΑ 104,6, ο Γρηγόρης Ψαριανός σημείωνε: «Μπορεί η κυβέρνηση να πει τώρα ότι είναι νύχτα. Έχει 151 να στηρίξει, εμένα δεν με χρειάζεται. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι αντιπολίτευση. Δεν θα κάνουμε τα ρεπό των διαφωνούντων. Θα γίνω εγώ ρεπατζής του Ζουράρι ή του Παπαχριστόπουλου;».

«Ο Σταύρος και ο Μαυρωτάς θα την ψηφίσουν τη συμφωνία και ο Λυκούδης φαίνεται ότι πάει για αποχή ή παρών» δήλωσε ο Γρηγόρης Ψαριανός. «Δεν σημαίνει a priori ότι θα φύγουμε με τον Αμυρά. Αν το Ποτάμι, το κατά καιρούς πολιτικό συμβούλιο όπως συγκροτείται από τον Σταύρο, γιατί αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις, αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης, αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση a la carte εγώ δεν έχω θέση σε αυτό το κόμμα. Μια τέτοια κίνηση εκθέτει τις αποφάσεις του Συνεδρίου του Ποταμιού», δήλωσε ο ίδιος.

«Δεν είναι μια κυβέρνηση παντός καιρού που ψηφίζει όσα στηρίζει; τι τους θέλει τους άλλους; Αν μερικοί από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν στηρίζουν μια κορυφαία πολιτική επιλογή, να φύγουν», πρόσθεσε και κατέληξε: «Εγώ θα πιέσω όσο μπορώ το Ποτάμι να μην ψηφίσει τη Συμφωνία, έχουμε να διαλέξουμε στο Μακεδονία σκέτο ή με το σύνθετη ονομασία. Θα προτιμούσα το «νέα» και όχι γεωγραφικό προσδιορισμό».

Νωρίτερα και ο Γιώργος Αμυράς είχε δηλώσει πως αν Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας «εγώ δε θα νιώθω πολύ άνετα».