Τηλεοπτικό debate δεν θα γίνει προσώρας ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο απόψε στην Βουλή θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα ανέβουν και πάλι οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στις παρεμβάσεις των δύο πριν από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται διατεθειμένος να μιλήσει εφ’ όλης της ύλης κατά την συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2019 όχι μόνο γιατί είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός αλλά κυρίως γιατί η ψήφισή του αποκτά ιδιαίτερους συμβολισμούς για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Για το Μαξίμου η ψήφιση του προϋπολογισμού έχει και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης επομένως η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στο πολιτικό περιεχόμενο, και στον «επεκτακτικό» χαρακτήρα του, αλλά και στην επικοινωνία και τις εντυπώσεις. Ο πρωθυπουργός προσέρχεται σήμερα στην συζήτηση επί του προϋπολογισμού με τον αέρα που του δίνει η πιθανότητα υπερψήφισής του και από τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη όπως τουλάχιστον έχει ο ίδιος προαναγγείλει. Για την κυβέρνηση η ψήφιση του προϋπολογισμού με αριθμό ψήφων μεγαλύτερο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας βοηθά και στην δημιουργία κλίματος σε ό,τι αφορά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το Μαξίμου αφήνει να εννοηθεί ότι για μία τέτοια ιστορικής βαρύτητας Συμφωνία θα πρέπει να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των 151. Επομένως αυτή θα είναι και η στόχευση των επόμενων μηνών. Η διασφάλιση των απαιτούμενων 151 (τουλάχιστον ψήφων) για την έγκρισή της από το ελληνικό κοινοβούλιο. Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εκφράζουν την βεβαιότητά τους ότι αυτή η πλειοψηφία υπάρχει και είναι διασφαλισμένη.

Σε ό,τι αφορά στην στάση του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ το Μαξίμου αποφεύγει τους σχολιασμούς μη θέλοντας να δημιουργήσει σκιές και μάλιστα σε μία κρίσιμη συγκυρία για την συγκυβέρνηση όπως είναι η ψήφιση του πρώτο μεταμνημονιακού προϋπολογισμού. 

Χθες, ο πρωθυπουργός συνομιλώντας στο Περιστύλιο της Βουλής με δημοσιογράφους και αφού νωρίτερα είχε παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς στην αίθουσα της Ολομέλειας την εξελισσόμενη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όταν ρωτήθηκε για το εάν έχει «Plan b» δεδομένων των δηλώσεων του συγκυβερνήτη Προέδρου των ΑΝΕΛ για την προοπτική αποχώρησής του τόσο του ιδίου όσο και των υπουργών του από την κυβέρνηση εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, απάντησε χαμογελώντας: «Οχι παιδιά. Πού να πάει; Μην ανησυχείτε».

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση προσπέρασε τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Καμμένου με τις οποίες ζητεί μεταξύ άλλων και την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να μπλοκάρει εφόσον χρειαστεί την Συμφωνία των Πρεσπών. Ενδεικτικά κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος εμπλοκής του κ. Παυλόπουλου από την στιγμή που οι συνταγματικές αλλαγές στην πΓΔΜ απαλείφουν κάθε αλυτρωτική διάθεση του γειτονικού κράτους.