Ειδικότερα, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι η πρόσφατη επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ που φέρνει και την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, «δεν εκφράζει τη βούληση του λαού». «Είναι προφανής, η συνέχιση της έξωθεν επιβαλλόμενης διαδικασίας της αλλαγής με τεχνητό τρόπο της ονομασίας της χώρας με σκοπό τη βεβιασμένη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Δέκτης των επικρίσεων της Μόσχας και η Αθήνα, η οποία επίσης -κατα τα λεγόμενα του υπουργείου Εξωτερικών- «αγνοεί τη γνώμη των πολιτών της χώρας και δεν κάνει λόγο για δημοψήφισμα».

Το κυβερνητικό «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η έναρξη της διαδικασίας για ψήφο εμπιστοσύνης είναι ενδεικτικό «της εκρηκτικής κατάστασης που απειλεί να υπονομεύσει την σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια» επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη Μόσχα υπογραμμίζουν ότι σταθερή λύση του προβλήματος που σχετίζεται με την αλλαγή της ονομασίας θα πρέπει να βρεθεί «χωρίς έξωθεν πιέσεις, χωρίς την επιβολή προθεσμιών και προϋποθέσεων». «Ξεκινάμε από το ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σύμφωνα με την παράγραφο 3 της απόφασης 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.