Η ρωσοτουρκική προσέγγιση δεν μπορεί να προβληματίζει τους Έλληνες, επειδή η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, είστε σύμμαχοι. Αυτό από μόνο του είναι ένα γεωπολιτικό γεγονός, διαμήνυσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόφ, εκφράζοντας την ικανοποίηση της χώρας του για τα αποτελέσματα των επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τη ρωσική ηγεσία, αλλά και εν γένει για την ελληνορωσική συνεργασία.

Σε ενημέρωση που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στην Αθήνα, ο κ. Μάσλοφ ξετύλιξε το συνολικό πλέγμα των ελληνορωσικών σχέσεων, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και την πραγματοποίηση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών, και σκιαγράφησε τις θέσεις της Ρωσίας σε μείζονος σημασίας εθνικά θέματα της χώρας μας, όπως το Κυπριακό και η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και σε τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Ειδικότερα, αποτιμώντας την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα και τις επαφές του με την ηγεσία της Ρωσίας, δήλωσε: «Ήμουν παρών σε όλες τις συναντήσεις και δεν μπορώ παρά να επιβεβαιώσω το κλίμα φιλίας και συνεννόησης στο οποίο διεξήχθησαν». Μάλιστα, επισήμανε πως η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα είναι η καλύτερη διαπίστωση της επαναφοράς των ελληνορωσικών σχέσεων στην ομαλή ανοδική πορεία και προσέθεσε: «Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά επειδή η έστω και σύντομη ψύχρανση πήγαινε κόντρα στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των χωρών μας».

Αναφερόμενος σε σχετικές δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, είπε ότι η Ρωσία είναι ξεκάθαρα έτοιμη για την υλοποίηση από κοινού με την Ελλάδα μεγάλων έργων ενεργειακών υποδομών, για την προοπτική διασύνδεσης της νότιας Ευρώπης -μέσω της Ελλάδας- με τον Turkish Stream. «Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκονται όλες οι εναλλακτικές. Δεν έχει ληφθεί ακόμα η τελική λύση, η τελική απόφαση ως προς την ευρωπαϊκή διαδρομή. Πρέπει να έχουμε υπόψη δύο σημαντικούς παράγοντες: Όλες οι προτάσεις πρέπει να αξιολογηθούν από οικονομικής άποψης, από τις εταιρείες που σχεδιάζουν το έργο. Πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμο, εφαρμόσιμο. Δεύτερον, χρειάζονται σαφείς εγγυήσεις από την ΕΕ, ότι δεν θα εμποδίσει την κατασκευή ή τη μετέπειτα λειτουργία του αγωγού» αποσαφήνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μάσλοφ είπε: «Ως προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπάρχει το ψήφισμα 845 το οποίο υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας το 1993, και σύμφωνα με αυτό το ψήφισμα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πρέπει να ενημερώνει συνέχεια τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων, και να παρουσιάσει έκθεση για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Τέτοια ενημέρωση μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει».

Παράλληλα, διαμήνυσε πως η Ρωσία δεν είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε νέα ονομασία της πΓΔΜ και επικαλούμενος σχετικές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών είπε πως «όποια ονομασία και αν συμφωνήσουν η Αθήνα και τα Σκόπια, εάν αυτό αποφασιστεί επισήμως και κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, όλοι θα την αναγνωρίσουν». Η επίλυση του ονοματολογικού θα είναι ένα θετικό γεγονός εάν ενσωματωθεί στο Σύνταγμα του γειτονικού κράτους το νέο όνομα, υπογράμμισε.

Παράλληλα, επανέλαβε την αντίθεση της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ειδικότερα σσον αφορά την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τόνισε πως η Ρωσία δεν το βλέπει ως θετικό γεγονός, «επειδή η ρωσική στάση είναι καταρχήν κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, επειδή θα προκαλέσει και τα ρωσικά αντίμετρα».

Ειδική αναφορά έκανε ο Ρώσος πρέσβης στις σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο, χαρακτηρίζοντας την σημαντικό εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο, με την οποία διατηρεί πατροπαράδοτες φιλικές σχέσεις.

Η θέση της Ρωσίας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι παραμένει αμετάβλητη επί πολλές δεκαετίες. «Είμαστε υπέρ μιας καθολικής, δίκαιας, σταθερής, βιώσιμης λύσης του προβλήματος που πρέπει να επιλυθεί από τις ίδιες τις κυπριακές κοινότητες μέσω διαπραγματεύσεων, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς την έξωθεν επιβολή προπαρασκευασμένων συνταγών και τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων» ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Ρωσία από τη δεκαετία του ’70 τασσόταν και σήμερα τάσσεται υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου. Αυτή η θέση επισφραγίστηκε με πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, τόνισε ότι η Ρωσία με την προμήθεια τους δεν παραβιάζει κανένα διεθνές καθεστώς στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών και τα συστήματα αυτά είναι αμυντικού χαρακτήρα, όπως και τα S-300 που διαθέτει η Ελλάδα για καθαρά αμυντικούς σκοπούς.

Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας για την εμβάθυνση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με την Ελλάδα, στο βαθμό που το επιθυμούν οι Έλληνες.

Ερωτηθείς για το θέμα της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας, είπε πως δεν συζητήθηκε στις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τη ρωσική ηγεσία στη Μόσχα. «Το ρωσικό κράτος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον ορθόδοξο κόσμο, χωρίς όμως να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα των Εκκλησιών και στις μεταξύ τους σχέσεις. Αυτό ισχύει και για την κατάσταση στην Ουκρανία» ανέφερε και εξέφρασε την ανησυχία της Ρωσίας για τις συνέπειες των εκκλησιαστικών εντάσεων.

Τέλος, υποστήριξε πως η Ρωσία παρατηρεί συνεχείς παραβάσεις των αρχών της ανεξιθρησκίας στην Ουκρανία και των βασικών δικαιωμάτων των πιστών και των κληρικών της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.