«Σήμερα ο ελληνικός λαός μίλησε και την φωνή του οφείλουμε να την ακούσουμε όλοι. Με πρώτο τον κύριο Τσίπρα και τους πρόθυμους υποστηρικτές της συμφωνίας των Πρεσπών. Μια συμφωνία που ετοιμάζονται να ψηφίσουν χωρίς να έχουν καμία τέτοια εντολή από τους ψηφοφόρους τους». Έτσι ξεκίνησε την oncameraδήλωσή του, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να καταδείξει με σαφήνεια τη δυσαρμονία του λαϊκού αισθήματος με τις κινήσεις της κυβέρνησης, όπως τουλάχιστον το εντοπίζει η ΝΔ.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι της άποψης ότι χθες οι πολίτες, σε ένα κατά βάση ειρηνικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, εξέθεσαν την αντίθεσή τους με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και, σε αυτή τη βάση, υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει και φέρνει μια Συμφωνία στη Βουλή «απέναντι στο εθνικό αίσθημα και χωρίς διακομματική συναίνεση». Με άλλα λόγια, όπως εκτιμούν στο γαλάζιο ηγετικό επιτελείο, ο κ. Τσίπρας φέρνει τις Πρέσπες χωρίς προηγουμένως να έχει κάνει τίποτε για την οικοδόμηση ενός εθνικού μετώπου, παρά προσπάθησε μόνο να δημιουργήσει τεχνητές διαιρετικές τομές μεταξύ «προοδευτικών» και «εθνικιστών», εργαλειοποιώντας έτσι τη Συμφωνία που συνήψε.

Για τη ΝΔ, η μάχη στη Βουλή ξεκινά σήμερα. Και, όπως λένε γαλάζια στελέχη, θα είναι μια μάχη, προκειμένου να αποτραπεί μια μείζονα εθνική υποχώρηση που θα έχει πολλές συνέπειες, κυρίως δια της νομιμοποίησης της «Μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας». Στη ΝΔ διόλου δεν καλύπτονται από το κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης που έφτασε προ ημερών και περιλαμβάνει τις Συνταγματικές αλλαγές που έγιναν στη γείτονα, αντίθετα επιμένουν ότι και οι τροποποιήσεις που έγιναν την τελευταία στιγμή ενισχύουν την επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς πλέον γίνεται ευθέως λόγος και για «Μακεδονικό λαό» που είναι διακριτή οντότητα από άλλες εθνοτικές ομάδες, όπως οι Αλβανοί και οι Τούρκοι, μέσα στο μωσαϊκό της πΓΔΜ.

Αρχής γενομένης από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, η ΝΔ θα καταγγείλει το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών και θα διαμηνύσει ότι οι κυβερνητικές «τεχνητές πλειοψηφίες» δεν είναι συμβατές με το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες-και έστειλαν και χθες με ένα μεγάλο συλλαλητήριο. Από τη ΝΔ προαναγγέλλουν ότι θα κινηθούν με «επιχειρήματα και αποφασιστικότητα»: πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα αποδομήσουν όλες τις προβληματικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να «κάνει παιχνίδι».

Βεβαίως, απομένει και ένα ερώτημα προς απάντηση, ακόμα και αν η κυβέρνηση πρόσφατα πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και φαίνεται ότι συγκεντρώνει τον «μαγικό αριθμό» 151, για να έχει και πολιτική νομιμοποίηση για την ψήφιση της Συμφωνίας: αν η ΝΔ θα κάνει πρόταση μομφής, κατά πάσα πιθανότητα, όταν η Συμφωνία πάει στην Ολομέλεια προς συζήτηση. Το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό και πάνω στο τραπέζι του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς να έχει ληφθεί, ακόμα, οριστική απόφαση.