Η αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη για το Σύνταγμα, χθες το απόγευμα στη Βουλή, είχε τρεις γύρους. Κι όμως, η πιο ενδιαφέρουσα παράμετρος της συζήτησης ως προς τα…μελλούμενα για τους επόμενους μήνες αναδείχθηκε στο τέλος, όταν ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος άρθρο του αναπληρωτή καθηγητή της Νομικής Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου στην ΕΦΣΥΝ προ έτους, αλλά και παλαιότερες δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, υποστήριξε ότι μπορεί η αυτή η Βουλή που προτείνει άρθρα του Συντάγματος προς αναθεώρηση να δεσμεύσει και την επόμενη, αναθεωρητική Βουλή ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης. 

Αυτή η αποκάλυψη προθέσεων από μέρους του κ. Τσίπρα ήταν αναμενόμενη για το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκτιμούσαν, άλλωστε, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδος ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να έσπρωχνε τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό και η απαραίτητη προεργασία στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ είχε γίνει, με τον κ. Μητσοτάκη να διασαφηνίζει προς τη μεριά του κ. Τσίπρα ότι, εφόσον η κυβέρνηση προσπαθήσει να προωθήσει μια μικρή και ιδεοληπτική αναθεώρηση, αυτή δεν θα εκφράζει τη ΝΔ.

Ως προς το νομικό σκέλος, στη ΝΔ επικαλούνται τις απόψεις διαπρεπών συνταγματολόγων και μάλιστα, όχι τώρα, αλλά σε ουδέτερο, παρελθόντα χρόνο, όπως του Δημήτρη Τσάτσου, του Αριστόβουλου Μάνεση και του Αντώνη Μανιτάκη, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν ότι η αναθεωρητική Βουλή, δηλαδή αυτή που καθορίζει το περιεχόμενο της αναθεώρησης, δεν δεσμεύεται ούτε ως προς την κατεύθυνση, ούτε φυσικά από τη διατύπωση άρθρων που θα εισηγηθεί η προτείνουσα Βουλή, η νυν δηλαδή. «Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και ο συνταγματικός νομοθέτης έχει συμπεριλάβει μια εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στην προτείνουσα και την αναθεωρητική Βουλή, για να υπάρξει λαϊκή ετυμηγορία ως προς το περιεχόμενο της αναθεώρησης», υπογράμμιζαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη στο Reader.gr. 

Είναι σαφές, πάντως, ότι τα κόμματα λαμβάνουν θέσεις για την αναθεωρητική διαδικασία, με τη ΝΔ να μην πιστεύει καθόλου στις…αγαθές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την εξεύρεση ευρύτερης συναίνεσης από την παρούσα Βουλή. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας διαρρήδην και για πολλοστή φορά απέρριψε χθες την πρόταση Μητσοτάκη για από κοινού ψήφιση άρθρων προς αναθεώρηση, ώστε η επόμενη Βουλή, με τη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να αποφανθεί επί του περιεχομένου της. Γι’ αυτό και στην οδό Πειραιώς προετοιμάζονται για «συνταγματικές ακροβασίες», όπως το θέτουν, με παράδειγμα την πρόθεση της κυβέρνησης να προσδιορίσει και την κατεύθυνση της αναθεώρησης. Σε αυτό το ενδεχόμενο, δε, και εφόσον η κυβέρνηση το επιχειρήσει, η ΝΔ θα προβεί σε ρελάνς: διαμηνύοντας ότι δεν τη δεσμεύει επ’ ουδενί σε μια επόμενη Βουλή με δική της πλειοψηφία η κατεύθυνση που θα προσδιορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται να ψηφίσει και άρθρα που θα προτείνει η πλειοψηφία, ενώ θα καλέσει και τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να συνεισφέρουν, ώστε να διαμορφωθεί απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών και για άρθρα που η ΝΔ θεωρεί κομβικά και κοινωνικά ώριμα, όπως το άρθρο 16. 

Υπενθυμίζεται ότι το Reader.gr έχει αναφερθεί εγκαίρως στα συνταγματικά εργαλεία που διαθέτει η ΝΔ, προκειμένου να ξεκινήσει τη Συνταγματική διαδικασία ακόμα και από το μηδέν, αν έχει πλειοψηφία στη επόμενη Βουλή, με κυρίαρχο αυτό της…αδράνειας.