Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, υπό το βάρος των υψηλών τόνων Καμμένου κατά της Άγκυρας, της προειδοποίησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, προεδρεύει ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, δεδομένου πως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Σερβία.

Επισήμως, η ατζέντα περιλαμβάνει συζήτηση εφ' όλης της ύλης των ζητημάτων που απασχολούν την εξωτερική πολιτική της χώρας (π.χ. Αλβανικό, Σκοπιανό, Κυπριακό) και γι' αυτό το λόγο θα δώσει το παρών και η ΝΔ διά του αρμόδιου τομεάρχη της, Γιώργου Κουμουτσάκου. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, το καλοκαίρι, η ΝΔ είχε αποχωρήσει, διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς δεν προχωρούσε σε αναλυτική ενημέρωση για όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής.

Από το Ισραήλ, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ενώ έκανε αναφορά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, υπονοώντας έτσι ότι ο πραγματικός λόγος της τουρκικής έντασης είναι ο ρόλος και το μερίδιο που διεκδικεί στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο. Ο Πάνος Καμμένος, ωστόσο, από τη Λέρο, ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους. «Να ξέρουνε πολύ καλά όλοι αυτοί, οι οποίοι προκαλούν, ότι καλό θα ήταν γι' αυτούς να παραμείνουν μόνο στις λεκτικές προκλήσεις. Από εκεί και πέρα, ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουνε, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε!», είπε ο υπουργός Άμυνας.

Ποιοι συμμετέχουν στη συνεδρίαση

Στη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση συμμετέχουν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής, Κώστας Δουζίνας, η βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου και ο συντονιστής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Παναγιώτης Τριγάζης, εκ μέρους της ΝΔ ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο πρέσβης επί τιμή Γιάννης Σαββαΐδης, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους του Ποταμιού ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Κακλίκης, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης και ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων Ελευθέριος Καραγιάννης και εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων οι Μάριος Γεωργιάδης και Γιώργος Κουτουλάκης.

Παρόντες είναι ακόμη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών.