Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεσημέρι της Τρίτης η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα. 

Στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκεται ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης ως το Δεκέμβριο - με έμφαση στις εξαγγελίες Τσίπρα, τις ελαφρύνσεις και τα αντίμετρα - αλλά και η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού προς έγκριση στην Κομισιόν (σ.σ.: με βασικό σενάριο την εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις). 

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός είχε - μια μέρα νωρίτερα - το μεσημέρι της Δευτέρας, τετ α τετ με τον υπουργό Άμυνας και κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η μεταξύ τους ένταση.

Σύμφωνα με την Καθημερινή και Τα Νέα, η ανεπίσημη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τις δηλώσεις του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ όπου κατέθεσε τη δική του πρόταση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ και προανήγγειλε τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.


Φωτογραφία: Τα Νέα 

Σκοπός της συνάντησης ήταν η εκτόνωση της έντασης μετά και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ από τις δηλώσεις Καμμένου, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού, που στόχο έχει να στείλει το μήνυμα πως η κυβέρνηση προχωρεί ενωμένη προς την υλοποίηση του έργου της.

Υπενθυμίζεται εδώ, άλλωστε, πως το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Άμυνας δήλωσε (στην ΕΡΤ) ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος μεν για την πρόταση αυτή, αλλά όχι σύμφωνος.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Καμμένος στη συνέντευξή του επανέλαβε ότι η πλειοψηφία στους ΑΝΕΛ θα είναι αυτή που θα αποφασίσει τη στάση του κόμματος και πως θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση όταν η συμφωνία των Πρεσπών έλθει προς κύρωση στη Βουλή. Ουδέν νεώτερον, δηλαδή, από το... μέτωπο, με το Reuters να επισημαίνει σε δημοσίευμά του πως «οι απειλές Καμμένου εντείνουν την αβεβαιότητα σε μια χώρα που μόλις βγήκε από τα μνημόνια».

Εξ αρχής πάντως η επιλογή Τσίπρα ήταν να ρίξει τους τόνους, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου άκουσε συγκεκριμένα στελέχη να ξεσπούν κατά του συγκυβερνήτη. Ένα σκηνικό που παραπέμπει στο παρελθόν - αν και όχι με τόσο μεγάλη ένταση - αλλά σίγουρα και στο μέλλον, ιδίως όσο περισσότερο πλησιάζουν οι εκλογές, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα πρέπει να βγουν στη «γύρα» και ν' απευθυνθούν σε εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά κοινά. Το πρόβλημα, άλλωστε, δείχνει να έχει αυτή τη στιγμή ο κ. Καμμένος, καθώς ο ζωτικός χώρος των ΑΝΕΛ περιορίζεται σημαντικά με την άνοδο της ΝΔ και κινδυνεύουν να συμπιεστούν και να μείνουν εκτός Βουλής.

Ζήτημα «διαζυγίου», πάντως, δεν φαίνεται να υφίσταται άμεσα, ωστόσο ο Μάιος προβάλλει ξανά ως ο επικρατέστερος χρόνος για την εκλογική αναμέτρηση. Το είπε ευθέως, άλλωστε, ο Νίκος Βούτσης (Θέμα FM), συνδέοντας την εκτίμησή του (εμμέσως) με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και τη στάση Καμμένου: ««Είναι ανοιχτό να γίνουν εκλογές τον Μάιο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, εξάλλου, τότε θα γίνουν τριπλές εκλογές. [...] Ο Πρωθυπουργός ήταν και είναι πολύ σαφής ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ συνεχίζεται. Όλα αυτά θα κριθούν στην πορεία. Όταν φτάσουμε στην ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών, τότε θα ξανασυζητήσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.