Μετά και την ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, το κεφάλαιο “Μακεδονικό” κλείνει ως προς την κοινοβουλευτική του διάσταση και η χώρα εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Ανεξαρτήτως του εάν θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, η διαμόρφωση των ευρωψηφοδελτίων αλλά και κάποιες συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές δίνουν μια πρώτη γεύση του ασφυκτικού πρέσινγκ που ασκούν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία σε συγκεκριμένα πρόσωπα από το χώρο του ΚΙΝΑΛ αλλά και ευρύτερα της Κεντροαριστεράς. Άλλωστε στόχος και των δυο μεγάλων κομμάτων είναι η δημιουργία κλίματος έντονης πόλωσης στο δρόμο προς τις εκλογές και η αποδυνάμωση των μικρότερων κομματικών σχηματισμών.

Με αυτό ως δεδομένο, έμπειρο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ με μεγάλο έρεισμα στην κομματική βάση, ομολογούσε στο Reader πως “το στοίχημα για τον Μητσοτάκη είναι να χτυπήσει τον Τσίπρα και το στοίχημα του Τσίπρα είναι να εξαφανίσει εμάς”. Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αντιλφθεί τον κίνδυνο άλωσης του χώρου από τις δυο πλευρές, ενώ η σχετική αποστροφή της Φώφης Γεννηματά στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την προηγούμενη Κυριακή, ότι “δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να λεηλατήσει την παράταξη” είναι ενδεικτική της ενσυναίσθησης που υπάρχει στο εσωτερικό. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως, η πρόθεση Τσίπρα να σηματοδοτήσει τη διεύρυνση στην Κεντροαριστερά, έχει επικοινωνιακά αποτύχει: η προσπάθειά του να προσεταιριστεί στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έχει μέχρι στιγμής καταγράψει τη θετική προσμονή του Γιάννη Ραγκούση για πιθανή είσοδό του στο κυβερνητικό σχήμα. Πέραν τούτου, όχι πολλά. Ερωτηματικό αποτελεί το εάν ο κ. Θεοχαρόπουλος, μετά το οριστικό του διαζύγιο από το ΚΙΝΑΛ, θα επιδιώξει την οποιαδήποτε προσέγγισή του με το κυβερνών κόμμα, ενώ βέβαιη θεωρείται η κάθοδος του προερχόμενου από το Ποτάμι Σπύρου Δανέλλη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια φημολογία θέλει την Λούκα Κατσέλη υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ ένα ακόμη σενάριο που διακινείται, θέλει τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να αποτελεί επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του Επιτρόπου, στη νέα σύνθεση που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές. Το σενάριο διαψεύστηκε από το γραφείο του κ. Παπανδρέου, ενώ και ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός, στην επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, υπήρξε σε δυο τουλάχιστον σημεία επικριτικός απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στην προσπάθειά του να εμφανιστεί ως πολιτικός κληρονόμος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει ένα δεδομένο φλερτ με τους βουλευτές από το Ποτάμι που τοποθετήθηκαν απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών. Στα ψηφοδέλτια της  Πειραιώς έχουν ήδη ανακοινωθεί η Κατερίνα Μάρκου (ευρωψηφοδέλτιο) και ο Χάρης Θεοχάρης (Νότιος τομέας Αθηνών), ενώ θεωρείται βέβαιη και η συμμετοχή του Γιώργου Αμυρά. Στην Α’ Αθήνας φαίνεται πως έχει κλείσει και ο Δημήτρης Τσιόδρας που παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη θέση του εκπροσώπου που διατήρησε για τέσσερα χρόνια στο Ποτάμι, ενώ λίγο πιο σύνθετη φαίνεται πως είναι η περίπτωση του Γρηγόρη Ψαριανού. Κι όσο στη Νέα Δημοκρατία βρίσκονται σε τροχιά εξουσίας, επενδύουν και σε κεντρώα στελέχη της νεότερης γενιάς, που δεν θα κατέβουν απαραίτητα στις εκλογές, έχουν όμως ισχυρή πιθανότητα να αξιοποιηθούν σε νευραλγικούς τομείς στη διακυβέρνηση της χώρας, εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές. Μια τέτοια περίπτωση μπορεί να είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που σήμερα είναι διευθυντής ερευνών στη ΔιαΝΕΟσις και διατηρεί καλή σχέση με τον Πρόεδρο της ΝΔ, αλλά και ο Γιάννος Μαστρογεωργίου, που υπήρξε για χρόνια συνεργάτης της Άννας Διαμαντοπούλου, προ εξαμήνου ανέλαβε την διεύθυνση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας και την προηγούμενη εβδομάδα ορίστηκε αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Όσο για τον Γιώργο Φλωρίδη και την Άννα Διαμαντοπούλου, πιθανότατα δεν θα είναι υποψήφιοι, φαίνεται όμως ότι διατηρούν μια ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Πειραιώς, έχοντας κόψει όλες τις γέφυρες με το ΚΙΝΑΛ.