Μίνι περιοδεία στην Ευρώπη ξεκινά από σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Πρώτος σταθμός του είναι το Βερολίνο, όπου θα συμμετάσχει ως επίσημος προσκεκλημένος σε συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών για την προγραμματική συνεργασία με τους Πράσινους εν όψει των ευρωεκλογών. Η πρόσκληση και η παρουσία Τσίπρα έχουν μάλιστα εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς συνοδεύονται από φήμες που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στην έξοδο από την ευρωομάδα της Αριστεράς, με προορισμό τους Σοσιαλιστές.

Αμέσως μετά, θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ως επίσημος προσκεκλημένος του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου

19:30 Συνάντηση με τη Συμπρόεδρο του Die Linke, κα Katja Kipping

Σάββατο 10 Νοεμβρίου

11:00 Συνάντηση με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό, κ. Antonio Costa

12:00 Συνάντηση με Αντικαγκελάριο και Υπ. Οικονομικών Γερμανίας, κ. Olaf Scholz

13:30 Συνάντηση με την Πρόεδρο του SPD, κα Andrea Nahles

15:00 Ομιλία στο Συνέδριο του SPD

17:30 Άφιξη στο Παρίσι

20:00 Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο κ. Emmanuel Macron σε Αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων

Κυριακή 11 Νοεμβρίου

11:00 Τελετή εκατονταετηρίδας από την ανακωχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

13:00 Επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο κ. Emmanuel Macron προς τιμήν των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων

15:00 Τελετή εγκαινίων του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη

15.30 Συνεδρία Ολομέλειας

17:45 Ομιλία του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη

Η κυβέρνηση σε προεκλογική ετοιμότητα 

Με άξονες τις 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο μετά τη συμφωνία με την Εκκλησία και την υλοποίηση του πακέτου παροχών της ΔΕΘ πορεύεται ο Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά την προεκλογική περίοδο, παρά τις διαρκείς διαβεβαιώσεις του πως δεν πρόκειται οι εκλογές να γίνουν πριν από το τέλος της τετραετίας. Ο πρωθυπουργός, στην εφ' όλης της ύλης τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha, ξεκαθάρισε ότι οι 10.000 προσλήψεις για τις θέσεις που θα «αδειάσουν» από τους κληρικούς - εφόσον, βέβαια, ισχύσει η συμφωνία με την Εκκλησία - θα προκηρυχθούν εντός του 2019 μέσω ΑΣΕΠ και η στελέχωση θα ξεκινήσει από το 2020, με εξασφαλισμένους τους δημοσιονομικούς πόρους.

Παράλληλα, η ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή για τα αναδρομικά των Ειδικών Μισθολογίων (δικαστικοί, ένστολοι, πανεπιστημιακοί και ιατροί στο ΕΣΥ) αποτέλεσε το έναυσμα της έλευσης πολλαπλών νομοσχεδίων στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου, με τα οποία θα υλοποιηθούν οι παροχές που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα με το λεγόμενο «δημοσιονομικό χώρο», ενώ δήλωσε για μία ακόμη φορά αισιόδοξος για θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση για τις συντάξεις, με το χρόνο ήδη να μετρά αντίστροφα έως τις αποφάσεις στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου. Ειδικά για το πακέτο της ΔΕΘ, εκτίμησε ότι θα είναι μεγαλύτερο από τα 900 εκατ. ευρώ που είχε εκτιμηθεί αρχικά, με αποτέλεσμα να δίνει κι άλλες δυνατότητες για μέτρα στήριξης των αδύναμων κοινωνικά και οικονομικά ομάδων. Πάντως, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν εμφανίζονται επιφυλακτικές ως προς το πακέτο παροχών της κυβέρνησης και τη συμβατότητά του με τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, ωστόσο τονίζεται πως η διαπραγμάτευση με τους εταίρους εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για τα αναδρομικά πάντως προκάλεσε έκπληξη η θέση του - την οποία εξέφρασε και νωρίτερα στη Βουλή - πως δεν προκύπτει υποχρέωση του κράτους για επιστροφή των αναδρομικών από τις δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά επειδή το ζήτημα είναι ηθικό και υπάρχει συγκεκριμένα ηθική υποχρέωση εκ μέρους της κυβέρνησης ν' αποκαταστήσει τις αδικίες που προκάλεσαν με τις περικοπές τους οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμμέσως, ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν άμεσα, τουλάχιστον, αναδρομικά και σε άλλες κατηγορίες συνταξιούχων, καθώς τόνισε στην τηλεοπτική του συνέντευξη πως μόνον όσοι έχουν προσφύγει δικαστικά και δικαιώνονται με αμετάκλητες αποφάσεις δικαιούνται να πάρουν τα χρήματα αυτά.