Με αερομαχία πάνω από το Αιγαίο θα μπορούσαν να παρομοιαστούν όσα έγιναν στην πρώτη ημέρα επίσκεψης στην Ελλάδα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και αυτό γιατί ο Τούρκος ηγέτης στις συναντήσεις που είχε με Προκόπη Παυλόπουλο και Αλέξη Τσίπρα κυριολεκτικά απασφάλισε και έκανε λόγο για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, θέτοντας συμπληρωματικά και ένα πακέτο διεκδικήσεων.

Ο κ. Παυλόπουλος στην εισαγωγική του ομιλία κατά την υποδοχή στο  Προεδρικό Μέγαρο έθεσε το ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάννης, στο οποίο είχε αναφερθεί ο Τούρκος Πρόεδρος στην συνέντευξη που προβλήθηκε την Τρίτη στο ΣΚΑΪ. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαπραγμάτευτη και ο θεμέλιος λίθος της φιλίας των δύο λαών ήδη από την εποχή του Ελ. Βενιζέλου και του Κεμάλ Ατατούρκ. 
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος έσπευσε να απαντήσει, κάνοντας λόγο για εκκρεμότητες στην Συνθήκη της Λωζάννης που πρέπει να συζητηθούν ξανά. «Υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα που δεν κατανοούνται σωστά στη Συνθήκη της Λωζάννης» προσθέτοντας πως «είναι μια συμφωνία που υπεγράφη πριν από 94 χρόνια και δεν ήταν μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Μέσα σε αυτά τα χρόνια οικοδομείται ξανά ο πλανήτης μας και εμφανίστηκαν νέα θέματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».
 
Ξεσπάθωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την τοποθέτηση Ερντογάν

Και ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για το μεταναστευτικό αλλά και την τοποθέτηση του Ερντογάν, έσπευσε να λάβει θέση: «Δυο φίλες χώρες, δυο γειτονικές χώρες πρέπει να συζητούν κι όπου συμφωνούν κι όπου διαφωνούν. Σήμερα με τις δηλώσεις του εδώ, όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έγινε κατανοητό τι εννοεί από το συνθήκη της Λωζάνης. Δε ζητάει αναθεώρηση, για αυτό θα έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε την Ιαπωνία. Κατάλαβα κάτι πολύ σημαντικό. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα, με τα σύνορα που ορίζονται από τη συνθήκη. Δεν κατάλαβα αν αυτό που θέτει είναι η επικαιροποίηση ή η ορθή τήρηση». 

 Ακολούθησε η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια το γεύμα προς τιμήν του από τον Προκόπη Παυλόπουλο, στο οποίο και το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στη φιλόξενη Αθήνα. Αυτή την επίσκεψη γίνεται 65 ολόκληρα χρόνια από την προηγούμενη. Μια επίσκεψη η οποία μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τις ιστορικές διαστάσεις που αρμόζουν στο μέλλον και την προοπτική των λαών μας». Αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν, ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν άφησε πίσω τα «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο χωρών και εστίασε στις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας, ενώ εστίασε στην ελληνική στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, καθώς και στη συμπόρευση κατά της τρομοκρατίας. 

 

Το «παζάρι» του Ερντογάν

Αυτές ήταν οι αιτιάσεις του κ. Eρντογάν αλλά και οι σχετικές ελληνικές προτάσεις.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής

Την Παρασκευή, στις 11:15, ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με την σύζυγό του, και την συνοδεύουσα τουρκική αντιπροσωπεία αναμένονται στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος», όπου θα τους υποδεχθούν, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης.

Στις 12.10 υπολογίζεται η άφιξή τους στην Κομοτηνή, η επίσκεψη στο Kirmahalle Cammi», και θα ακολουθήσει στις13:30-15:00 γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, η διήμερη επίσημη επίσκεψη ολοκληρώνεται στις 16:00 με την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.