Τη μια μετά την άλλη, τα περισσότερα κόμματα κλείνουν τις αυτοδιοικητικές τους εκκρεμότητες, ξεκινώντας από την οριστικοποίηση όσων στηρίζουν στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, καίτοι δεν θέλουν να δώσουν τα «παραδοσιακά» χρίσματα, επιλέγουν να στηρίξουν συγκεκριμένα πρόσωπα, εκτιμώντας ότι οι εκλογές στις περιφέρειες έχουν και ευρύτερα πολιτικά, πέρα από καθαρά αυτοδιοικητικά, χαρακτηριστικά. Μέχρι στιγμής, πάντως, φαίνεται ότι οι περισσότερες υποψηφιότητες έχουν αυτοδιοικητικό πρόσημο, καθώς δεν είναι τόσοι οι εν ενεργεία ή πρώην βουλευτές που ενεργοποιούνται για να πέσουν στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τούτων δοθέντων, ο ΣΥΡΙΖΑ οριστικοποίησε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη τα πρώτα επτά πρόσωπα που στηρίζει, η λίστα της ΝΔ είναι σχεδόν έτοιμη, με 1-2 εκκρεμότητες, ενώ και το ΚΙΝ.ΑΛ., με απανωτές συνεδριάσεις των Περιφερειακών Επιτροπών του «κλειδώνει» τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των περιφερειακών ψηφοδελτίων. Να σημειωθεί τέλος, ότι, με εξαίρεση τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Κώστα Μπακογιάννη, όλοι οι υπόλοιποι εν ενεργεία περιφερειάρχες διεκδικούν την ανανέωση της θητείας τους.

Το Reader.gr καταγράφει, ανά περιφέρεια, τα πρόσωπα που θα δώσουν τη μάχη:

Περιφέρεια Αττικής: Στην περιφέρεια Αττικής, τα πράγματα λίγο έως πολύ σχηματοποιούνται. Η Ρένα Δούρου, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, ενώ για τη ΝΔ  κλείδωσε οριστικά ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, παρά το ότι για την εν λόγω υποψηφιότητα υπήρξε ένα μίνι-σίριαλ. Τέλος, στην κούρσα έχει μπει εδώ και εβδομάδες ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο οποίος θα έχει τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ. 

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος: Η αποχώρηση του Κώστα Μπακογιάννη με κατεύθυνση τον δήμο της Αθήνας δημιουργεί καινούργια δεδομένα στην περιφέρεια. Έτσι, από τη μεριά της ΝΔ τη μάχη θα δώσει ο νέος επιχειρηματίας και αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Φάνης Σπανός, πρόσωπο αγαπητό στην περιφέρεια, ενώ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο οποίος θα έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, με τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ. θα κατέβει η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, ενώ υποψήφιος θα είναι ως ανεξάρτητος και ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος.

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Στην περιφέρεια Θεσσαλίας, θα αναβιώσει η μάχη του 2014: αντιπαρατίθενται ο εν ενεργεία περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός που έχει τη στήριξη της ΝΔ και θεωρείται επιτυχημένος, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. στηρίζει τον επίσης αγαπητό γιατρό Νίκο Τσιλιμίγκα, στη στήριξη του οποίου προσανατολίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης θα διεκδικήσει τρίτη θητεία ως ανεξάρτητος πλέον, μιας και έχει έρθει σε ρήξη με τη ΝΔ που τν είχε στηρίξει το 2014. Έχει, όμως, πέρασμα σε στελέχη και ψηφοφόρους της ΝΔ. Από την άλλη, η Πειραιώς έχε καταλήξει στο πρόσωπο του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος τη Δευτέρα θα βρίσκεται στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην επίσκεψή του στον νομό Κορινθίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηριχθεί, τέλος, στο πρόσωπο του γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. εξακολουθεί να αναζητεί πρόσωπο, με τον Δημήτρη Ρεππα να διαψεύδει ότι ενδιαφέρεται για την Περιφέρεια.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος: Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας έχει τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, η ΝΔ έψαξε την έκπληξη με τον «πασοκογενή» Αχαιό δικηγόρο Ηλία Στεφανόπουλο, ο οποίος, εν τέλει, δεν αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα. Ενδιαφέρον επέδειξε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης, αλλά τελικά προκρίθηκε  η επιλογή του (σχεδόν) σαραντάρη περιφερειακού συμβούλου Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος ήταν το 2014 υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας με τον Ανδρέα Κατσανιώτη.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο επιτυχημένος περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος από τη ΝΔ θα διεκδικήσει ανανέωση της θητείας του, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται έντονα ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός. Τέλος, το ΚΙΝ.ΑΛ. έχει καταλήξει στη στήριξη του γιατρού από τη Ρόδο, Μανώλη Γλυνού, ο οποίος έχει ενασχόληση με τα αυτοδιοικητικά στο νησί.  

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Στα Ιόνια Νησιά, ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει δευτερη θητεία, ενώ για τη ΝΔ κλείδωσε η πρώην ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, η οποία κατάγεται από τη Ζάκυνθο. Στην περιοχή υπάρχει και ο Σπύρος Σπύρου, πρώην υποψήφιος με τη στήριξη της ΝΔ το 2014, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις.  

Περιφέρεια Κρήτης: Στην Κρήτη υπάρχει η παντοδυναμία του νυν περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος στηρίζεται από το ΚΙΝ.ΑΛ. και μπορεί να υποστηριχθεί από τη ΝΔ, εφόσον δεν τον στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το ενδεχόμενο, θα πρέπει να βρεθεί πρόσωπο να αντιπαρατεθεί με τον κ. Αρναουτάκη, με πολλούς να δείχνουν προς την κατεύθυνση του πρώην δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη. 

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φαβορί είναι σαφώς ο Απόστολος Τζιτζικώστας που στηρίζεται από τη ΝΔ, ενώ απέναντί του θα είναι μάλλον ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης από τον ΣΥΡΙΖΑ και οριστικά ο Χρήστος Παπαστεργίου με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, καθώς προτιμήθηκε έναντι του Ημαθιώτη πρώην βουλευτή Άγγελου Τόλκα. 

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Κλείνουν οι εκκρεμότητες και σε αυτή την περιφέρεια, μιας και υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο νυν περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης, έχοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απέναντί του θα έχει τον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κασαπίδη και από το ΚΙΝΑΛ την υποψήφια του 2014, περιφερειακή σύμβουλο Γεωργία Ζεμπιλιάδου. 

Περιφέρεια Ηπείρου: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας τη στήριξή του στον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, ενώ από το ΚΙΝΑΛ έχει κλειδώσει ο Δημήτρης Δημητρίου (ΚΙΝΑΛ). Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στη στήριξη του Γιώργου Ζάψα, ο οποίος έπαιξε και για το ΚΙΝΑΛ και προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ. 

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: H ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για στήριξη των εν ενεργεία αντιπεριφερειαρχών συμπεριλαμβάνει και τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστο Μέτιο, ο οποίος είχε σημαντικά προβλήματα με τον συνδυασμό του, αλλά δεν αποκλείεται και μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα από τον χώρο της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημοποίησε τη στήριξη του προερχόμενου από τη Ροδόπη Κώστα Κατσιμίγα, ενώ για στήριξη από το ΚΙΝΑΛ ακούγονται οι πρώην υπουργοί Γιώργος Ντόλιος (από τον Έβρο) και Γιώργος Πεταλωτής (από τη Ροδόπη). 

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Υποψήφια με τη στήριξη της ΝΔ θα είναι η νυν περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται ότι θα στηρίξει τον Στρατή Ζαφείρη, αν και «έπαιξε» και το όνομα του βουλευτή Λέσβου και γνώστη των αυτοδιοικητικών Γιώργου Πάλλη. Από το ΚΙΝ.ΑΛ., εν τέλει, μάλλον δεν θα κατέβει ο Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος «παίζει» για υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Πειραιώς, με το όνομα του πρώην περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή να ακούγεται.