Η Ελλάδα υπήρξε μια χώρα που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ χρέους και η Ευρώπη τη στήριξε με το μεγαλύτερο πρόγραμμα αλληλεγγύης τόνισε ο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι η πορεία της χώρας στα οκτώ αυτά χρόνια της κρίσης ήταν συνεχώς βελτιούμενη και βρίσκεται πλέον σε ένα καλό σημείο.

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε για τις συντάξεις ο κ. Σχοινάς τόνισε χαρακτηριστικά: «Το κλειδί της ελληνικής εξόδου από το μνημόνιο είναι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου το οποίο περιλαμβάνει ένα πλέγμα δεσμεύσεων. Ο δικός μας ρόλος ως Κομισιόν, που δεν είμαστε δανειστές της χώρας αλλά εγγυητές της συγκεκριμένης συμφωνίας. Για αυτό και δηλώσαμε πως τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται. Επειδή όμως η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια είναι σε μία διαδικασία διαλόγου για την διαμόρφωση του προϋπολογισμού της με τους θεσμούς. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ελέγξουμε τα περιθώρια και πλεονάσματα. Να τηρηθούν τα συμφωνημένα και θα συζητήσουμε. Παρακαλώ τις όποιες πηγές να μας αφήσουν να κάνουμε την δουλειά μας». 

Ερωτηθείς για τις προκλήσεις που πρέπει να αποφύγει η Ελλάδα την επόμενη μέρα και για το τι θα πρέπει να επιδιώξει ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «ζητούμενο για το μέλλον της χώρας είναι να καταστεί σαφές ότι μέσα από αυτή την περιπέτεια μάθαμε κι αλλάξαμε και μπορούμε να φτιάξουμε μια οικονομία που γεννά ευκαιρίες κι όχι χρέη, ένα κράτος που αφήνει πίσω του τα σημάδια του πελατειακού συστήματος και της πατρωνίας που πολύ μας κόστισαν» Όπως εξήγησε «πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα ένα σύγχρονο ευρωπαικό κράτος» και  για  αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τέσσερα βασικά:

  • Να μείνουμε στην ζώνη της δημοσιονομικής σταθερότητας
  • Να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το οικονομικό κλίμα
  • Να συνεχιστεί η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος
  • Να μην ξεχνάμε την ανάγκη για κοινωνική συνοχή

Αναφερθείς στην θητεία του κ. Γιούνκερ και στην κρίσιμη για την Ευρώπη περίοδο ο κ. Σχοινάς την χαρακτήρισε «πρωτοφανή αφού δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιων γεγονότων και έντασης που συγκλόνισαν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα». Ωστόσο σημείωσε ότι το βασικό συμπέρασμα αυτής της κρίσιμης περιόδου είναι ότι η Ευρώπη «αποδείχτηκε πολύ πιο ανθεκτική από ότι πολλοί επικριτές της νόμιζαν ή ήλπιζαν και τίποτα ούτε το μεταναστευτικό ,ούτε η  τρομοκρατία, ούτε το brexit, δεν μπορεί να τινάξει στον αέρα την συνουσία της Ένωσης».

Παράλληλα σημείωσε ότι δεν έγιναν όλα όπως έπρεπε ωστόσο «κατά την προεδρία Γιούνκερ σημειώθηκαν «μεγάλα επιτεύγματα τα οποία και  θα μείνουν στην ιστορία της». Ένα εξ αυτών ήταν και η διάσωση της Ελλάδας η οποία χωρίς τον κ. Γιούνκερ μπορεί και να μην είχε επιτευχθεί. Ερωτηθείς τι εννοεί επιτεύγματα ο κ. Σχοινάς απαρίθμησε την διάσωση της Ελλάδα. «Ο κ. Γιούνκερ βούτηξε και τράβηξε την Ελλάδα έξω».

Για τις προκλήσεις του μέλλοντος που θα αντιμετωπίσουν οι κυβερνώντες του μέλλοντος ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι βασικό μέλημά τους θα πρέπει να είναι το να «καταστήσουν σαφές ότι η Ευρώπη δεν είναι ένα εγχείρημα που αφορά λίγους ούτε μια επιστήμη. Η ΕΕ είναι όλοι μας, γι αυτό και ο κόσμος πρέπει να ξέρει τι κάνει η Ευρώπη για τους πολίτες της. Αυτό θα πρέπει να κάνουν σαφές οι ηγέτες της στους ευρωπαίους πολίτες».