Το θέμα της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Ντόναλντ Τραμπ, σηκώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο ζητά την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ώστε να καταγγελθεί η «επικίνδυνη» όπως αναφέρει απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στην επιστολή που υπογράφουν τα μέλη της Επιτροπής, Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη και Σταύρος Τάσσος, αναφέρεται «Η απόφαση των ΗΠΑ που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ στις 6/12/17 για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσα του Ισραήλ» είναι πολύ επικίνδυνη, συνιστά ένα νέο έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και δυναμιτίζει τη λύση για ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει αποφασιστικά αυτή την πρόκληση και ζητάει να συγκληθεί επειγόντως η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Είναι επιτακτικά αναγκαίο να καταγγελθεί η επικίνδυνη απόφαση των ΗΠΑ που ρίχνει «λάδι στη φωτιά» και πυροδοτεί νέες εντάσεις - συγκρούσεις στην περιοχή μας, να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό και να προχωρήσει η κυβέρνηση στην άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Βουλή το Δεκέμβριο του 2015».

Συγκέντρωση και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία

Εν τω μεταξύ σε συγκέντρωση στις 18:00 στα Προπύλαια και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία για το θέμα καλεί την Παρασκευή 8 του Δεκέμβρη, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας. Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της: «Η απόφαση των ΗΠΑ στρώνει το έδαφος για ένα νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα. Η νέα προκλητική ενέργεια του "διαβολικά καλού" - κατά τον Τσίπρα - Τραμπ ρίχνει "λάδι στη φωτιά" για να κάψει τη λύση της σύστασης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για αυτό που αγωνίζεται και ματώνει τόσα χρόνια ο Παλαιστινιακός λαός.

Το έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ έχει διαχρονικά τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ. Κάθε νέος και νέα να καταδικάσει αποφασιστικά το βασανισμό ενός ολόκληρου λαού, τη βία που ασκεί το κράτος του Ισραήλ με τους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, την ανέγερση του τείχους του αίσχους, με τους εποικισμούς και τη συνεχιζόμενη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών».