Κρίσιμη συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αναμένεται να έχει σήμερα Παρασκευή στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσία των συναρμοδίων υπουργών.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι προκλήσεις που απασχολούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Μεταξύ των άλλων η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα ρευστότητας, στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, στις μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις και σε τεχνικά ζητήματα συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των πιστωτικών ιδρυμάτων τόσο ως προς την περαιτέρω αποτελεσματική  διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και ως προς τη διαρκή προσαρμογή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο απαιτητικό ευρωπαϊκό εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του.

Ειδικό βάρος αναμένεται να πέσει στο μέτωπο των διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η σιωπηρή αποδοχή της ολιγόμηνης παράτασης των ορίων προστασίας του νόμου Κατσέλη από τους θεσμούς δεν σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις για τα νέα όρια θα είναι εύκολες. Οι δανειστές φέρονται να ζητούν δραστική συρρίκνωση του ανώτατου ορίου προστασίας από τα 280.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας σήμερα στα 100.000 ευρώ, όταν η κυβέρνηση επεδίωκε προστασία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ.

Στη βάση αυτή αναμένεται σήμερα να γίνουν συγκεκριμένες αναφορές από την πλευρά της κυβέρνησης.