Η μάχη της περιφέρειας Πελοποννήσου έχει όλες τις προδιαγραφές να αποδειχθεί ιδιαίτερα σκληρή, μιας και ήδη έχουν ξεκινήσει οι προειδοποιητικές βολές από τα στρατόπεδα των δύο κυριότερων μονομάχων, Πέτρου Τατούλη και Παναγιώτη Νίκα.

Ο εν ενεργεία περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης θα πορευτεί αυτή τη φορά ως ανεξάρτητος. Μπορεί να έχει τη στήριξη μικρότερων κομμάτων, όπως η Ένωση Κεντρώων, αλλά κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν πρόκειται αυτή τη φορά να συνταχθεί πίσω του. Ο κ. Τατούλης, όμως, ήταν πάντα αντισυμβατικός: προέρχεται από την άκρα Αριστερά τη δεκαετία του ’70, χρημάτισε επί 19 χρόνια βουλευτής της ΝΔ στην «δύσκολη Αρκαδία» (λόγω της κατανομής των εδρών) και διεγράφη από τον Κώστα Καραμανλή το 2009, φέρνοντας τότε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης της ΝΔ σε οριακό σημείο. Έκτοτε, οι σχέσεις του δεν καλυτέρευσαν ιδιαίτερα με το κόμμα: το 2010 κατέβηκε ανεξάρτητος υποψήφιος περιφερειάρχης, απέναντι στον άλλοτε νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο που στήριζε η ΝΔ του κ. Σαμαρά, στη συνέχεια κέρδισε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και κατάφερε να επικρατήσει στις πρώτες περιφερειακές εκλογές με τον Καλλικράτη. Το 2014, η ΝΔ άλλαξε…τροπάριο και στήριξε τον κ. Τατούλη, από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, με τον εν ενεργεία περιφερειάρχη να κερδίζει άνετα τον υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή τότε Οδυσσέα Βουδούρη. 

Συν τω χρόνω, όμως, οι σχέσεις του κ. Τατούλη με την οδό Πειραιώς έφτασαν «στα κόκκινα», με βουλευτές της ΝΔ το 2017 να στρέφονται εναντίον του περιφερειάρχη, καταθέτοντας ερώτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρεια. Μάλιστα, την ερώτηση συνυπέγραφε τότε με νόημα και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.  Τούτων δοθέντων, οι σχέσεις των δύο πλευρών πάγωσαν και τον Ιούνιο ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να στηρίξει τον κ. Τατούλη. Μάλιστα, στα μέσα Σεπτεμβρίου κλήθηκαν στα γραφεία της ΝΔ και περιφερειακοί σύμβουλοι από την παράταξη Τατούλη που ταυτόχρονα είναι και μέλη ή στελέχη της ΝΔ, προκειμένου να γίνει μια αναλυτική συζήτηση για την περιφέρεια.

Ο κ. Τατούλης από τη σύγκρουση με τη ΝΔ βγαίνει λαβωμένος, αλλά άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία της Πελοποννήσου δεν θεωρούν ότι είναι ξεγραμμένος. Γνωρίζουν, άλλωστε, καλά πως διατηρεί προσωπικά δίκτυα επαφών σε όλους τους νομούς της περιφέρειας, είναι ικανός να φτάσει ακόμα και σε…κορυφές βουνών, προκειμένου να διεκδικήσει λίγες ψήφους, ενώ ακόμα έχει στο πλευρό του ανθρώπους και στελέχη που ανήκουν στις τάξεις της ΝΔ, αλλά δεν συντάσσονται με την επιλογή που έκανε το κόμμα στην περιφέρεια. 

Από την άλλη, ο κ. Τατούλης έχει μια ισχυρή υποψηφιότητα απέναντί του, τον νυν δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, τον οποίο στηρίζει επίσημα η ΝΔ. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Νίκας φέρεται να λέει πως θα έχει ευρύτερη στήριξη, πέραν της ΝΔ, αλλά μένει να φανεί. Ο κ. Νίκας έκανε την «επίσημη πρώτη» του τη Δευτέρα, στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφθηκε περιοχές του νομού Κορινθίας, οι οποίες επλήγησαν και από τα πρόσφατα έντονα φυσικά φαινόμενα. Το ενδιαφέρον στοιχείο, δε, ήταν ότι το παρών έδωσαν και αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι εκλεγμένοι με την παράταξη Τατούλη, με κάποιους να συντάσσονται με την κομματική επιλογή και να αναμένεται να στελεχών και το ψηφοδέλτιο Νίκα και κάποιους να δίνουν το παρών κυρίως για λόγους «κομματικής νομιμοφροσύνης». 

Σημειωτέον, ο Παναγιώτης Νίκας ήταν από τους 50 που υπέγραψαν την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προεδρία της ΝΔ το 2015 και τον στήριξε θερμά στη Μεσσηνία, ενώ είχε διαχρονικές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, στηρίζοντας το 2009 την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη. Δεν είναι, επίσης, μυστικό ότι ο κ. Νίκας δεν είχε καλές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο πάγος, όμως, έλιωσε πρόσφατα, με τον κ. Σαμαρά στο παρασκήνιο να ανάβει «πράσινο φως» για μια γαλάζια στήριξη στον κ. Νίκα, ενώ εντύπωση είχε προκαλέσει στους παρισταμένους η παρουσία του κ. Νίκα, η χειραψία και ο ολιγόλεπτος διάλογος που είχε με τον κ. Σαμαρά σε επίσκεψή του στην Καλαμάτα, πριν από περίπου ενάμιση μήνα. Τότε, λοιπόν, κατέστη σε πολλούς σαφές ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. 

Για τους καλά γνωρίζοντες, είναι δεδομένο ότι η εκλογική αναμέτρηση θα είναι δύσκολη. Ο κ. Τατούλης είναι φθαρμένος από την οκταετή θητεία του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα χάσει. Ο κ. Νίκας, αντιθέτως, έχει ευρύτατη αποδοχή στον νομό Μεσσηνίας, αλλά είναι «γρίφος» το «πέρασμά» του στους υπόλοιπους νομούς. Ενδιαφέρον θα έχει, τις επόμενες εβδομάδες, πώς θα κινηθούν τα γαλάζια στελέχη της περιφέρειας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και παρά την υποψηφιότητα και του γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές ότι η εν λόγω αναμέτρηση θα είναι ένας χορός για δύο.