Ο τηλεοπτικός σταθμός TELMA παρουσίασε χθες τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για τις προεδρικές εκλογές στην Βόρεια Μακεδονία, που θα διεξαχθούν στις 21 Απριλίου (α΄ γύρος) και 5 Μαΐου (β΄ γύρος, εφόσον χρειαστεί). Την δημοσκόπηση διενήργησε η εταιρεία “M-Prospect” το διάστημα 13-19 Μαρτίου, σε δείγμα 1.001 ερωτηθέντων, με το περιθώριο σφάλματος να κυμαίνεται στο +/- 3,1%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, ο κοινός υποψήφιος των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πεντάροφσκι προηγείται με 25% έναντι 22,4% της υποψήφιας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Από την πλευρά του ο υποψήφιος των κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης, Μπλέριμ Ρέκα, συγκεντρώνει ποσοστό 10,9%. Το 18,3% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν έχουν αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσουν, ενώ το 17,9% δήλωσαν ότι δεν θα στηρίξουν κανέναν υποψήφιο.  

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι προεδρικές εκλογές θα κριθούν στον β΄ γύρο, όπου το 32,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Πεντάροφσκι και το 26,2% την Σιλιάνοφσκα, ενώ ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου. Ανά εθνοτική προέλευση των ψηφοφόρων, η Σιλιάνοφσκα προηγείται στους ψηφοφόρους σλαβικής προέλευσης με ποσοστό 32,2% έναντι 26,1% του Πεντάροφσκι. Στους αλβανικής καταγωγής ψηφοφόρους προηγείται ο Ρέκα με 41,4%, ενώ 15,2% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Πεντάροφσκι και μόλις 0,4% την Σιλιάνοφσκα. Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της δημοσκόπησης είναι ότι παρά την επίσημη στήριξη της υποψηφιότητας του Πεντάροφσκι από το συγκυβερνών αλβανικό DUI, το 57,1% των ψηφοφόρων του κόμματος αυτού δηλώνει ότι στον πρώτο γύρο θα ψηφίσει τον Ρέκα έναντι 25,7% που δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Πεντάροφσκι..