Την ώρα που ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εκφράζει την αισιοδοξία του για λύση μέχρι το καλοκαίρι και ένταξη της γειτονικής χώρας τον ΝΑΤΟ μέχρι τον Ιούλιο, διπλωματικοί κύκλοι βλέπουν στασιμότητα στα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης που καθυστερούν και την μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στα Σκόπια.    

Ο έλληνας υπουργός εξωτερικών πιθανολογείτο ότι θα μεταβεί στα Σκόπια την τρέχουσα εβδομάδα, πλην όμως - όπως ανέφεραν πηγές του σκοπιανού υπουργείου εξωτερικών - το καλεντάρι των υποχρεώσεων των δυο υπουργών, εμποδίζει την μετάβαση για αυτή την εβδομάδα και καθιστά πιο πιθανή την επίσκεψη για τα τέλη Φεβρουαρίου με τις αρχές Μαρτίου. 

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα δυο ζητήματα που η σκοπιανή πλευρά θεωρεί «αδιαπραγμάτευτα» είναι η ταυτότητα και η γλώσσα. Είναι δυο από τα επτά κεφάλαια της διαπραγμάτευσης τα οποία οι κκ. Ζάεφ και Δημητρόφ χαρακτήρισαν «κόκκινες γραμμές» και είναι θεωρητικά δυο από τα τέσσερα ζητήματα που ο κ. Ζάεφ χαρακτήρισε «ανοιχτά» στη διαπραγμάτευση. Υπενθυμίζεται ότι τα υπόλοιπα πέντα από τα συνολικά επτά κεφάλαια της διαπραγμάτευσης είναι το όνομα, το εύρος χρήσης, οι εμπορικές χρήσεις, τα ακρωνύμια και οι συντμήσεις. Χθες μάλιστα, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, ο κ. Ζάεφ υποστήριξε πως «το ζήτημα της ιθαγένειας δεν έχει τεθεί στις συζητήσεις με την Ελλάδα», επανερχόμενος σε μια αντίστοιχη δήλωση του Μάθιου Νίμιτς (που είχε προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας) που είχε υποστηρίξει πως η Ελλάδα δεν θέτει θέμα ταυτότητας στη διαπραγμάτευση. Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε μάλιστα, ότι το θέμα της ταυτότητας είναι προσωπικό και δεν λύνεται «ούτε με δημοψήφισμα, ούτε με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο». 

Για το θέμα του ονόματος, συγκλίνουσες πληροφορίες επιμένουν ότι οι δυο πλευρές φαίνεται να καταλήγουν στην επιλογή του GornaMacedonija - με την ελληνική πλευρά να προκρίνει τη σλαβική χροιά και τη σλαβική γραφή. Όπως δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ο κ. Ζάεφ, η σκοπιανή πλευρά έχει αποκλείσει την σύνθετη ονομασία με χρονικό προσδιορισμό, δηλαδή την Nova Macedonija, όνομα με το οποίο φαίνεται ότι εκφράζονται διαφωνίες και από την Βουλγαρία. 

Η διαδικασία των συζητήσεων πάντως αναμένεται να εντατικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, οι κκ. Κοτζιάς και Δημητρόφ συναντήθηκαν τρείς φορές - γεγονός που αποδεικνύει ότι οι δυο υπουργοί έχουν πάρει επάνω τους τη διαπραγμάτευση, που έχει φύγει από τους δυο διαπραγματευτές, κκ. Βασιλάκη και Ναουμόφσκι.