Είναι σαφές ότι εδώ και εβδομάδες η χώρα κινείται στους ρυθμούς της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ακόμα και κατά τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, η κύρωση της Συμφωνίας και η απαιτούμενη πλειοψηφία ήταν ο «ελέφαντας στο δωμάτιο». Τώρα, όμως, απέχουμε μέρες από το να γραφτεί ιστορία, με θετικό ή αρνητικό αποτύπωμα, ανάλογα με την ανάγνωση του καθενός.

Χθες το μεσημέρι, η Συμφωνία των Πρεσπών κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Εξωτερικών. Η συζήτησή της, μετά από άτυπη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων που έχει ήδη γίνει, θα ξεκινήσει το απόγευμα της Δευτέρας στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ενώ αναμένεται να έχει κυρωθεί ως την ερχόμενη Παρασκευή. 

Μέχρι, όμως, να ξεκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, υπάρχει σήμερα ένα σημαντικό ορόσημο: το μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος. Η κινητοποίηση είναι τεράστια, σε απόλυτους αριθμούς ακόμα μεγαλύτερη και από την αντίστοιχη του περυσινού Φεβρουαρίου, όταν μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στη μνημονιακή περίοδο, συγκρίσιμη μόνο με μια μεγάλη συγκέντρωση των Αγανακτισμένων το 2011, είχε λάβει χώρα. Χιλιάδες πούλμαν, από όλες τις γωνιές της χώρας, αναμένονται σήμερα στην Αθήνα, με την ώρα συγκέντρωσης να έχει προσδιοριστεί για τις 14:00. Και μπορεί να μην υπάρχει κάποιο «τρανταχτό» όνομα, όπως του Μίκη Θεοδωράκη, πέραν ίσως του Κρις Σπύρου και της Αφροδίτης Μάνου, στο πρόγραμμα των ομιλιών, στόχος, όμως, των διοργανωτών είναι κάτι διαφορετικό: να καταγραφεί ανάγλυφα η λαϊκή δυσθυμία αναφορικά με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που προοιωνίζεται. Σημειωτέον, σημερινή έρευνα της Marc για το Πρώτο Θέμα καταγράφει σταθερα μεγάλα νούμερα διαφωνίας με τις Πρέσπες, της τάξης του 66%, με την τάση να παραμένει στα σταθερά επίπεδα. 

«Πατριωτικό καθήκον»

Στην κυβέρνηση, από την άλλη, περιμένουν με ενδιαφέρον να δουν τον όγκο του συλλαλητηρίου, αυτό, όμως, δεν αλλάζει τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής, στέλνει μήνυμα ότι η κύρωση της Συμφωνίας είναι πατριωτικό καθήκον για τις πολιτικές δυνάμεις. 

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει την επιχείρηση διεμβολισμού του προοδευτικού χώρου, επιμένοντας σε ανοίγματα, με όχημα την ψήφιση της Συμφωνίας. ««Στην Ελλάδα η περιπέτεια των Μνημονίων έχει προκαλέσει τεκτονικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα. Έτσι σε ένα τμήμα του προοδευτικού μεσαίου χώρου υπάρχει σήμερα κρίση πολιτικής εκπροσώπησης. Το βάρος της συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου πέφτει εκ των πραγμάτων στην μεγαλύτερη δύναμη, αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς ηγεμονισμούς. Επιδιώκουμε τον διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις πάνω σε κάποιους σταθερούς άξονες: την αντιπαράθεση με την ακροδεξιά, την δίκαιη ανάπτυξη, την ενίσχυση της εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων, την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, τις αναγκαίες τομές για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της ποιότητας της δημοκρατίας και των θεσμών. Αυτές είναι οι βάσεις ενός σχεδίου που μπορεί να συσπειρώσει την μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία της κοινωνίας», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του. Σημειωτέον, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πήρε, εμμέσως πλην σαφώς, θέση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που είχε εκφραστεί ήδη από τον Ιούνιο του 2018. 

«Μπετόν» οι 151, προ διάλυσης το Ποτάμι

Παρά, λοιπόν, τον μεγάλο όγκο του συλλαλητηρίου που αναμένεται σήμερα, η κυβέρνηση έχει κλειδώσει τους «151» για τις Πρέσπες, μετά και τις οριστικές αποφάσεις του Ποταμιού. Στις ψήφους, πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προσμετρώνται η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης. Δεν αποκλείεται σε αυτό το μπλοκ να προστεθεί από σήμερα και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ.

Παράλληλα, δε, το Ποτάμι είναι σαφές ότι προσεγγίζει το σημείο μη επιστροφής, καθώς οι διαφωνούντες με τη στάση του κόμματος ως προς τις Πρέσπες, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς, προαναγγέλλουν ανοιχτά την αποχώρησή τους από το κόμμα το επόμενο διάστημα, με πιθανότερη κατεύθυνση αμφότερων τη ΝΔ.