Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, διαδέχτηκε στο βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας την πρόταση που παρουσίασε εκείνος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ρεαλιστική και βασισμένη στην ελπιδοφόρα πραγματικότητα. Παράλληλα μιλώντας για το ζήτημα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ξεκαθάρισε ότι οι υποψήφιοι που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να έχουν μόνο προοπτική νίκης, αλλά και σαφές αυτοδιοικητικό στίγμα.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε για «μεταμνημονιακό διπολισμό» χαρακτηρίζοντας «προνομιακό» για τον ΣΥΡΙΖΑ πεδίο, στην αντιπαράθεσή του με την ΝΔ, το προγραμματικό επίπεδο. Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ερώτημα, τι θα γινόταν αν ήταν μια άλλη κυβέρνηση την περίοδο, εκκινώντας από τα διλήμματα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση κατά την έναρξη του τρίτου προγράμματος. Στο ερώτημα τι θα γινόταν αν..., ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε λέγοντας ότι την απάντηση την έχουν «τα κομμάτια της κοινωνίας που ωφελήθηκαν από τη δική μας παρουσία».

Εστιάζοντας στις εξαγγελίες από την ΔΕΘ, ο γραμματέας του κόμματος απέρριψε τις αιτιάσεις περί «αδιέξοδης παροχολογίας», αντιθέτως όπως είπε είναι «μια ρεαλιστική πρόταση, που βασίζεται στην ελπιδοφόρα πραγματικότητα». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και, κάνοντας λόγο για ευκαιρία επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως δεν αρκεί να γίνεται λόγος για νικηφόρα συνεργατικά σχήματα, αλλά για σχήματα με σαφές αυτοδιοικητικό στίγμα. Και, παρά τις καθυστερήσεις, ο χρόνος επαρκεί για την επικείμενη μάχη, τόνισε, ενώ έβαλε φραγμό σε σκέψεις για προσωπικές στρατηγικές.

Η ομιλία του γραμματέα της Κ.Ε. έκλεισε με αναφορά στη νέα Πολιτική Γραμματεία, που θα εκλεγεί αύριο από τα μέλη της Κ.Ε. Ο γραμματέας ζήτησε νέο, πιο αποδοτικό όργανο, με διαφορετική δομή αντί του σημερινού διφυούς οργάνου (Πολιτικό-Εκτελεστικό Συμβούλιο, ως υποσύνολα της Π.Γ.). Στο νέο, ενιαίο όργανο θα πρέπει να συναποτελείται από στελέχη με κυβερνητικές ευθύνες, με κοινοβουλευτική εμπειρία, με θέσεις στο κόμμα, κατέληξε.