Σαφή απάντηση από τον πρωθυπουργό για το ότι δεν τίθεται ζήτημα μακεδονικής μειονότητας εν Ελλάδι ζήτησε από το briefing της ΝΔ η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη. Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του BBC για την «εθνική μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, η κ. Σπυράκη υπογράμμισε ότι «η αντίδραση μας στο δημοσίευμα ήταν άμεση και ξεκάθαρη. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πρέπει να καταστήσει σαφές ότι δεν υφίσταται ζήτημα μακεδονικής μειονότητας, γιατί το κείμενο αναφέρεται σε απόσπασμα ομιλίας του στη Βουλή. Είναι απαραίτητο όλοι Ελληνες να γνωρίζουν ότι η Συμφωνία που επικυρώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και προθύμους βουλευτές παράγει βλαπτικά αποτελέσματα», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της ΝΔ.  

Η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε ακόμα στο σχέδιο για την Υγεία που παρουσίασε η ΝΔ το Σάββατο και στηρίζεται στους τρεις άξονες «πρόληψη-ανθρώπινες συνθήκες για όλους-φροντίδα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη». Η εκπρόσωπος της ΝΔ έκανε ειδική αναφορά στη δέσμευση να υπάρξει κανένα νησί  και καμία απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό, υπογράμμισε τη δέσμευση Μητσοτάκη για 2.000 προσλήψεις στην Υγεία, στις πρωτοβουλίες για τη μάχη κατά του καρκίνου, στην άμεση και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου κ.ο.κ. Στόχος του προγράμματος της ΝΔ, σύμφωνα με την κ. Σπυράκη είναι να γίνεται η διάγνωση σε αρχικά στάδια, ενώ επέμεινε ότι η έμφαση στην πρόληψη θα σημαίνει και μικρότερες δαπάνες για την αντιμετώπιση ασθενειών. Τόνισε, δε, ότι ήταν η ΝΔ που είχε φροντίσει από το 2014 για την καθολική κάλυψη των ανασφαλίστων ως προς την πρόσβασή τους στα δημόσια νοσοκομεία. 

Αναφορικά με την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Μόσχα στο τέλος της εβδομάδας, η κ. Σπυράκη ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θα έχει γεύμα εργασίας με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και συνάντηση με τον πρόεδρο της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολονίν. Τόνισε, δε, ότι το ενδιαφέρον στοιχείο της επίσκεψης είναι ότι έρχεται σε συνέχεια των συνομιλιών με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αθήνα από τον Μάιο του 2016. 

Η κ. Σπυράκη ερωτήθηκε και για την περίπτωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, με αφορμή το σχόλιο για «αγγούρια» που έκανε ευρισκόμενη σε εκπομπή με τον Γεράσιμο Γιακουμάτο της ΝΔ. Είπε ότι είναι «κατανοούμε τη στάση του κ. Τσίπρα να μένει στην καρέκλα με στήριξη προθύμων όσο μπορεί. «Ο τρόπος που εκφράστηκε η κ. Μεγαλοοικονόμου είναι χυδαίος και δείχνει ότι η ετερόκλητη αυτή συμμαχία δε σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». «Δεν είδαμε ούτε ένα νεύμα αποδοκιμασίας για την κ. Μεγαλοοικονόμου από την κυβέρνηση», προσέθεσε η εκπρόσωπος της ΝΔ. 

Τέλος, σχολιάζοντας τη φημολογούμενη αύξηση της ποσόστωσης για τις γυναίκες στις εθνικές εκλογές, η κ. Σπυράκη είπε ότι η ΝΔ θα στηρίξει μια τέτοια επιλογή, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι δεν έχει αποσαφηνίσει βασικά στοιχεία διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας όσον αφορά τόσο τις ευρωεκλογές όσο και τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν στο τέλος του Μαϊου. Η κ. Σπυράκη, συγκεκριμένα, έθεσε το ερώτημα αν  ισχύει ή όχι ότι κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών και να αντικαταστήσει τον σταυρό με λίστα, αν ισχύει ότι ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα λάβει χώρα στις 19 Μαϊου και αν ισχύει ότι θα αλλάξει ο υποχρεωτικός αριθμός περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων ανά συνδυασμό.