Ομόφωνα αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής για Κοινοβουλευτική Ομάδα χωρίς πέντε εκλεγμένους από το ίδιο κόμμα βουλευτές. Αυτό σημαίνει πως ο Αριστείδης Φωκάς που εξελέγη με τα ψηφοδέλτια της Ένωσης Κεντρώων πριν μετακινηθεί στο κόμμα του Πάνου Καμμένου δεν προσμετράται στο άθροισμα των βουλευτών του κόμματος σε ό,τι έχει να κάνει με την... επιβίωσή της. 

Έτσι η τύχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, επαφύεται πλέον ολοκληρωτικά στις προθέσεις του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος αναβάλλει συνεχώς την παραίτησή του. Αν και όταν παραιτηθεί όπως έχει δεσμευτεί ο βουλευτής των ΑΝΕΛ η έδρα του, θα πάει στον Τέρενς Κουίκ που έχει θέσει εαυτόν εκτός κόμματος καιρό τώρα. 

Μια τέτοια εξέλιξη θα αφήσει το κόμμα του Πάνου Καμμένου με μόλις 4 εκλεγμένους με τα ψηφοδέλτιά του βουλευτές και θα σημάνει την άμεση διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στις 9:30 το πρωί της Παρασκευής. 

Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου σχετικά με το άρθρο 15 παρ. 2 του κανονισμού της Βουλής, δόθηκε στους γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων από το γραφείο του προέδρου της Βουλής. Η γνωμοδότηση αυτή αναφέρει ότι για την συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε βουλευτές εκλεγμένοι με το ίδιο κόμμα.

Σύμφωνα με το Επιστημονικό Συμβούλιο, οι πέντε βουλευτές δεν μπορεί να προέρχονται από άλλη Κοινοβουλευτική Ομάδα.