Σε σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες έχει πλέον μετατραπεί η επικείμενη ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών στη βουλή και οι εξελίξεις που αυτή θα προκαλέσει, αφού στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα δεδομένα από μια ενδεχόμενη αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως θόλωσε τα νερά σε σχέση με το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, όταν ρωτήθηκε προχθές από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για το μέλλον του συγκυβερνήτη του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας είχε σύντομη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στη βουλή το βράδυ της Δευτέρας και σύμφωνα με το περιβάλλον του Πάνου Καμμένου, η συμφωνία των δυο ανδρών προβλέπει την δική του αποχώρηση και των υπουργών των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα στα μέσα Φεβρουαρίου. Ο κ. Καμμένος θα καταψηφίσει ενδεχόμενη πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν θα υπερψηφίσει ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης που μπορεί να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη βουλή.

Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι οι πρόθυμοι βουλευτές που θα στηρίξουν τη συμφωνία υπάρχουν, αν και η αρχική βεβαιότητα έχει δώσει τη θέση της σε μια σχετική αμφιβολία, ειδικά από τη στιγμή που έγινε χθες γνωστή η είδηση της προσχώρησης του Χάρη Θεοχάρη στη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Θεοχάρης εθεωρείτο αρχικά ως πιθανός υποστηρικτής του “ναι” στη συμφωνία των Πρεσπών, εδώ και δυο εβδομάδες πάντως είχε αλλάξει στάση, ειδικά μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ για τη μακεδονική εθνότητα και τη διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα. Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να θεωρούν δεδομένες τέσσερις θετικές ψήφους από το Ποτάμι, και ειδικότερα των κκ. Θεοδωράκη, Μαυρωτά, Δανέλλη και Λυκούδη, αλλά από ό,τι φαίνεται, μόνο αυτή του κ. Δανέλλη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Στα Σκόπια η κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2015, Τυνήσια, Wided Bouchamaoui παρουσίασε την πρόταση της για υποψηφιότητα Νόμπελ ειρήνης στους Πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ, ενώ σήμερα θα συναντήσει και τον Πρωθυπουργό. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκραταίας Προκόπης Παυλόπουλος θα βρεθεί στις Βρυξέλλες και θα συμμετάσχει σε γεύμα στο κολλέγιο των Επιτρόπων, εκεί όπου θα βρεθεί και ο Ζόραν Ζάεφ, για συνάντηση με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Φρεντερίκα Μογεκρίνι.