Αιχμές για…αξιωματούχους της Ε.Ε. που δεν μπορούν να περπατήσουν από το αλκοόλ άφησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος (Αθήνα 9,84), κληθείς να σχολιάσει τον «πόλεμο» που ξέσπασε μεταξύ του Ευρωπαίου Επιτρόπου Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους.

«Όλα αυτά ξεκίνησαν χθές από τη θέση του Λιθουανού Επιτρόπου Υγείας ο οποίος ενοχλήθηκε που καπνίζει ο κ. Πολάκης. Δεν ενοχλήθηκε όμως που αξιωματούχοι της Ε.Ε δεν μπορούν να περπατήσουν από το αλκοόλ», είπε ο κ. Στέφος, προκαλώντας έκπληξη. Στη συνέχεια, βεβαίως, έσπευσε να καταδικάσει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, αλλά και να υπερασπιστεί τον Παύλο Πολάκη για το συνολικό του αποτύπωμα. «Συμφωνώ ότι το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους απαγορεύεται και είναι ένα κακό παράδειγμα. Κακά παραδείγματα μπορεί να έχουμε, δεν σημαίνει ότι είναι συνολικά ο άνθρωπος κακό παράδειγμα, γιατί είναι μαχητής σε κάποια πράγματα ο Παύλος Πολάκης», είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Στέφος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επίτροπος Υγείας «ξέσπασε» προχθές, σε δηλώσεις του στην Καθημερινή, για τη φωτογραφία του Παύλου Πολάκη να καπνίζει μέσα στο υπουργείο Υγείας, αλλά και στα μπουζούκια, σε πρόσφατη εμφάνισή του στο μαγαζί που τραγουδά ο Σταμάτης Κραουνάκης. «Είναι ντροπή! Είναι ντροπή! Αυτός ο τύπος (σ.σ. «this guy») δεν καταλαβαίνει τίποτα από υγεία. Μηδέν! Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να καταγγέλλονται στην κοινή γνώμη. Αν είσαι εθισμένος, είναι ίσως δύσκολο να απεξαρτηθείς, αλλά τουλάχιστον ας προσπαθήσεις· ας πάρεις τσίχλες νικοτίνης, ας ζητήσεις ιατρική βοήθεια. Το ζήτημα της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας είναι πολύ σοβαρό και το Κοινοβούλιο της χώρας σας οφείλει να το συζητήσει. Δεν είναι θέμα ελεύθερης βούλησης κάποιου αν θα καπνίζει ή όχι. Οταν αυτό συμβαίνει σε δημόσιο χώρο πρόκειται για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί οι γύρω του έχουν το δικαίωμα να αναπνέουν καθαρό αέρα. Σήμερα επισκέφθηκα το ελληνικό υπουργείο Υγείας και οι χώροι μύριζαν τσιγάρο. Κανείς από όσους συνάντησα δεν φορούσε γραβάτα. Θεωρούν ότι έτσι πολεμούν τις ελίτ; Αυτή είναι πολιτική του δρόμου!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντριουκάιτις.

Βεβαίως, αυτές οι δηλώσεις του προκάλεσαν το βράδυ την άκρως ειρωνική απάντηση του κ. Πολάκη, ο οποίος τον αποκάλεσε… «guy» και είπε ότι…το τσιγάρο θα το κόψει αυτός, όποτε θελήσει.