Το τελευταίο βήμα πριν από την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών συνιστά η εκκίνηση της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία αύριο αργά το βράδυ. Εκτός κι αν η ΝΔ πράγματι προχωρήσει στην υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η διαδικασία να... τραβήξει γι' άλλες τρεις μέρες και η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών να «σφραγιστεί» το Σαββατοκύριακο.

Στο Μαξίμου έδειχναν πάντως να μην ανησυχούν για το ενδεχόμενο αυτό. Αντιθέτως, όπως τόνιζαν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, «είναι γνωστό πως ο κ. Μητσοτάκης είναι χορηγός της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο, αλλά ότι θα έκανε τέτοιο δώρο δε μπορούσαμε να το φανταστούμε. Μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, μία δεύτερη νίκη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αυτή τη φορά με τους εναντίον ψηφίσαντες να είναι πολύ λιγότεροι από 148, είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί. Ανυπομονούμε», δήλωναν από νωρίς χθες το απόγευμα για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους της ΝΔ.

Το νομοσχέδιο με το οποίο πρόκειται να κυρωθεί η συμφωνία πέρασε πάντως από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής δίχως αναταράξεις. Η ΝΔ ζήτησε πάντως την κατάθεση του πλήρους κειμένου του συντάγματος της γειτονικής χώρας μετά την αναθεώρηση που πραγματοποιήθηκε ως προαπαιτούμενο της συμφωνίας, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο ν' απαντά πως όλες οι τροποποιήσεις που επήλθαν στο σύνταγμα της πΓΔΜ συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης που εστάλη από τα Σκόπια στην Αθήνα.

Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να διατηρούν την αισιοδοξία τους για την εξεύρεση των 151 ψήφων προκειμένου να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο ταυτόχρονα διατηρούν χαμηλούς τόνους και παραπέμπουν στην κοινοβουλευτική διαδικασία.