Ξεκινά τη Δευτέρα στην Βουλή της πΓΔΜ η συζήτηση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, προκειμένου να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές. 

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Από αυτήν την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών - πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει αναφέρει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα υποστηρίξει τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Τσίπρας: Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα Σάββατο στην  κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι ο μόνος δρόμος για ένταξη της γειτονικής χώρας σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό ή συμμαχία συμμετέχει η Ελλάδα.

«Είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δυο λαούς και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Αν οι γείτονες μας την απορρίψουν πρέπει να γνωρίζουν και θα το πω με ειλικρίνεια δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει», δήλωσε ο κ. Τσίπρας απορρίπτωντας εμμέσως και το σχέδιο Β που φαίνεται ότι έχει ο Πάνος Καμμένος.