Στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου στο Σαρμ - ελ - Σέιχ της Αιγύπτου θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος.

Οι δυο άνδρες μεταβαίνουν σήμερα Κυριακή στην Αίγυπτο.

Η διοργάνωση της Συνόδου ήταν  πρόθεση της Αυστριακής Προεδρίας και άλλων ευρωπαικών χωρών προκειμένουν να βρεθούν λύσεις για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. 
 
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι η Σύνοδος αυτή έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον της Ευρώπης, για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Μεσόγειο. Θα συζητηθούν οι κρίσιμες εξελίξεις για το μέλλον της γειτονιάς μας, στην οποία η Ελλάδα διαδραματίζει ενεργό ρόλο, ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι οι σημαντικές προκλήσεις της περιοχής μας, απαιτούν την πολυεπίπεδη συνεργασία της ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Αραβικό κόσμο γενικότερα και όχι κοντόφθαλμες, μονοθεματικές προσεγγίσεις. «Χρειαζόμαστε μια διττή προσέγγιση, αφενός τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων ασφαλείας (Λιβύη, Συρία, Μεσανατολικό) και αφετέρου στην προώθηση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας στην οικονομία, την ενέργεια και τον πολιτισμό» θα τονίσει ο κ. Τσίπρας. 

Η Ελλάδα, ως χώρα με ισχυρούς δεσμούς παραδοσιακά με τον αραβικό κόσμο, έχει αποφασίσει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτήν προσπάθεια και να αποτελέσει γέφυρα για την προώθηση του διαλόγου. Η πραγματοποίηση το 2014, στην Ελλάδα, της 3ης Διάσκεψης ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου αποτέλεσε σημαντικό βήμα για τη στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Sisi, της Παλαιστίνης κ. Abbas, τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Hariri και τον Γεν. Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κ. Aboul Gheit.