Ένα χρονο σχεδόν μετά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της πΓΔΜ - και προερχόμενος από το αλβανικό κόμμα - Μπουγιάρ Οσμάνι φτάνει σήμερα στην Αθήνα με την πρώτη απευθείας αεροπορική πτήση από τα Σκόπια έπειτα από 13 χρόνια για να συναντήσει τον αναπλ. υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο κ. Οσμάνι, που διατηρεί το χαρτοφυλάκιο των ευρωπαϊκών υποθέσεων (όπως αντίστοιχα και ο Γιώργος Κατρούγκαλος) θα έρθει επισήμως για να συζητήσει τους τρόπους αξιοποίησης της ελληνικής τεχνογνωίας όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ουσία όμως, πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ελλήνων και σκοπιανών αξιωματούχων μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών και η πρώτη μετά την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα. Υπό αυτή την έννοια, οι δυο πλευρές θα συζητήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας και τα επόμενα βήματα σε Σκόπια και Αθήνα. Ο κ. Οσμάνι εμφανίστηκε βέβαιος πάντως χθες ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα εγκριθεί στην Ελλάδα.

«Θα συζητήσουμε για τη σημαντική υποστήριξη της Ελλάδας γιατί η χώρα αυτή γίνεται ήδη στρατηγικός εταίρος. Η υποστήριξη για τη συμφωνία των Πρεσπών στη ‘’Μακεδονία’’ ενισχύεται, ενώ στην Ελλάδα η διαδικασία (έγκρισης της συμφωνίας) επ’ ουδενί δεν απειλείται, παρά τους κλυδωνισμούς της καθημερινής πολιτικής (…) Η περιοχή έχει δύο χώρες με ισχυρές σχέσεις, οι οποίες θα αντανακλώνται στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο Οσμάνι.

Όπως επισήμανε, στις τελικές φάσεις ολοκλήρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, η Ελλάδα δεσμεύθηκε ότι θα υποστηρίξει σθεναρά την Ευρωατλαντική ενσωμάτωση της «Μακεδονίας».

Στην πΓΔΜ πάντως αύριο αναμένεται να διαμορφωθούν στην τελική τους μορφή οι τροπολογίες των διατάξεων που θα περιληφθούν στην συνταγματική και θα εισαχθούν προς συζήτηση στις επιτροπές και στην ολομέλεια του κοινοβουλίου. Ο Ζόραν Ζάεφ βιάζεται να τελειώσει τη διαδικασία ει δυνατόν μέχρι το τέλος του χρόνου, ή το αργότερο στα μέσα Ιανουαρίου, και να εκμεταλλευτεί την κακή συγκυρία στο εσωτερικό του αντιπολιτευόμενου VMRO. Χθες μάλιστα υπέβαλε την παραίτησή του και ο πρόεδρος της νεολαίας του VMRO-DPMNE, Λούκα Κρζάλοφσκι. Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Κρζάλοφσκι αναφέρει ότι παραιτήθηκε για λόγους αρχών, καθώς θεωρεί ότι το τελευταίο διάστημα το VMRO-DPMNE «ασχολείται αποκλειστικά με την μικροπολιτική, τον λαϊκισμό και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μίας μικρής ομάδας ανθρώπων». Επίσης, κατηγορεί την ηγεσία του κόμματος ότι, όχι μόνο δεν διαμόρφωσε μία συνολική στρατηγική που να απαντά στα φλέγοντα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και προχώρησε σε διαρκή επιδείνωση των σχέσεων με σημαντικούς διεθνείς παράγοντες, «οι οποίοι, είτε θέλουμε να το αναγνωρίσουμε είτε όχι, ασκούν τεράστια επιρροή στην πολιτική ζωή της χώρας μας και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων». Σε αυτό το πλαίσιο ο Κρζάλοφσκι επισημαίνει την επιδείνωση των σχέσεων του VMRO-DPMNE με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το γεγονός ότι «παράγοντες της αμερικανικής διοίκησης με σημαντικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων αρνούνται πλήρως να συζητήσουν με την σημερινή ηγεσία του κόμματος». «Ποτέ δεν ήθελα να είμαι μέρος αυλικών παιχνιδιών που αποσπούν την προσοχή μας από τα πραγματικά προβλήματα», σημειώνει ακόμα ο Κρζάλοφσκι και κατηγορεί την ηγεσία του VMRO-DPMNE ότι αποφεύγει να αναλάβει την ευθύνη της λήψης κρίσιμων αποφάσεων, «εμπαίζοντας τα εθνικά αισθήματα του “Μακεδόνα”».