Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί σήμερα Πέμπτη, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε μια συμβολικής αξίας επίσκεψή του στη μεταμνημονιακή Ελλάδα. 

«Έρχομαι να χαιρετίσω την επιτυχία της Ελλάδας ύστερα από τόσα χρόνια λιτότητας», δηλώνει ο Ολάντ, ενόψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

«Θέλω να επιβεβαιώσω στους Έλληνες την αφοσίωσή μου, και της Γαλλίας, και να τους πω πάνω απ' όλα ότι η Ευρώπη του αύριο, η οποία πρέπει να πάει πιο γρήγορα, πιο μακριά με λίγες χώρες μόνο, δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτούς», αναφέρει ο Ολάντ, μιλώντας στα Νέα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Ολάντ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, θα επισκεφθεί το χώρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, ενώ θα έχει συζήτηση και με νέους γαλλικής καταγωγής που ζουν στην Ελλάδα.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, είχε δηλώσει λίγες μέρες πριν την επίσκεψή του στην Ελλάδα πως το Grexit του 2015 δεν ήταν μπλόφα, καθώς η Ελλάδα είχε φθάσει πολύ κοντά στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.  Αυτό ήταν το Plan B το οποίο είχε προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο μετά μάλιστα από παρότρυνση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Φρανσουά Ολάντ μάλιστα διευκρινίζει ότι την απόφαση αυτή του Plan B πυροδότησε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στο δημοψήφισμα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «μετά το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στην Ελλάδα η Γερμανία άλλαξε σημαντικά την θέση της». «Η Γερμανίδα καγκελάριος  μου είπε πως πρέπει να προετοιμαστεί κάποια λύση για την περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα. Άρα, ναι, η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την ζώνη του ευρώ» προσθέτει ο Ολάντ.