Ιδιαίτερες εκπλήξεις επεφύλασσε η έρευνα της ALCO για το Open, στο οποίο καταγράφεται διαφορά 6,5 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου (επί των εγκύρων), καθώς το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται μόλις πέμπτο και με ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά, ενώ Ένωση Κεντρώων και Λαϊκή Ενότητα διεκδικούν με αξιώσεις την εκπροσώπησή τους στην επόμενη Βουλή. 

Πιο συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 23,8% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 18,1%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 5,3% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,1% και το Κίνημα Αλλαγής με 4,1%.

Στην αναγωγή επί των εγκύρων τα αντίστοιχα ποσοστά μετατρέπονται ως εξής: ΝΔ 26,9%, ΣΥΡΙΖΑ 20,4%, Χρυσή Αυγή 6%, ΚΚΕ 5,8%, ΚΙΝΑΛ 4,6%. Τέλος με αξιώσεις εμφανίζονται να διεκδικούν την εκπροσώπησή τους στην επόμενη Βουλή, η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. 

Οι πολίτες αναμένουν σε μεγάλο ποσοστό (43%) νίκη της ΝΔ χωρίς αυτοδυναμία, ενώ λιγότεροι (17%) είναι εκείνοι που προβλέπουν νίκη της ΝΔ με αυτοδυναμία. Το 11% προβλέπει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτοδυναμία, και μόλις το 3% με αυτοδυναμία. 


Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 29% έναντι του Αλέξη Τσίπρα (24%). Ωτσόσο η μεγάλη πλειοψηφία (43%) απαντά «κανένας». 

Παράλληλα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (67%) θεωρεί πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει πολύ την ψήφο στις εκλογές. «Λίγο» απαντά το 23% και «καθόλου» το 6%.

Στο ερώτημα «τώρα που ισχύει η Συμφωνία των Πρεσπών, εσείς πώς θα αποκαλείτε τη γειτονική χώρα», η πλειονότητα των ερωτηθέντων απαντά «Σκόπια» σε ποσοστό 59% και «ΠΓΔΜ» απαντά 7%. Το 27% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα την αποκαλεί «Βόρεια Μακεδονία».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

ΩΚΕΑΝΙΣ... ΕΘΑΨΕ ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ ΕΞΙ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΙΟΝΙ

 

ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΜΠΑΤΑΧΤΗΔΕΣ»

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΡΟΥΒΑΣ ΖΗΤΑΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΝΘΙΜΟ

 

Η ΠΑΜΕΛΑ ΑΝΤΕΡΣΟΝ ΑΠΟΘΕΩΝΕΙ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ