Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα συνοδεύσει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, από τις 6 μέχρι τις 8 Νοεμβρίου στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Στο συνέδριο του ΕΛΚ, θα επιλεγεί και ο υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν. Τόσο ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από τον οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ, έχει ζητήσει να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος όσο και ο τελευταίος, θεωρούν τις επικείμενες ευρωεκλογές ως τις πιο καθοριστικές εκλογές, από συστάσεως της ΕΕ, για την πορεία της Ευρώπης καθώς η άνοδος τόσο της ακροδεξιάς όσο και του λαϊκισμού αποτελούν απειλή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ζητήσει από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ ως κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, από την πολυετή συμμετοχή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θεωρείται στους ευρωπαϊκούς κύκλους ως πρόσωπο που διακρίνεται για την πολιτική του εμπειρία και τη μετριοπάθειά του, στην οποία επενδύει η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ως ανάχωμα στις λαϊκιστικές φωνές που βρίσκονται σήμερα ακόμα και μέσα στους κόλπους της.