Οι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν πριν από τον Μάιο του 2019. Σε συνεργασία που είχε προ ημερών με αφορμή τον εορτασμό των Χριστουγέννων ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Βουλής φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκε ο κεντρικός σχεδιασμός του Μαξίμου για τους επόμενους μήνες, αυτό που η κυβέρνηση συνηθίζει να περιγράφει ως τον «οδικό χάρτη» για τις επόμενες κινήσεις της.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκέφτεται τις εκλογές τον Μάρτιο, όπως εμφανίζεται να επιθυμεί η αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί απλούστατα η πρόθεσή του είναι να ολοκληρώσει την θητεία της κυβέρνησης. Κάλπες αρχές της άνοιξης θα σήμαιναν πως η κυβέρνηση δεν θα προλάβαινε να αποκομίσει τα οφέλη των κοινωνικών της παρεμβάσεων ή ακόμη ότι θα αναγκαζόταν να οδηγηθεί σε εκλογές λόγω απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων. Το Μαξίμου όμως θέλει να περιμένει προτού καταλήξει σε σημαντικές αποφάσεις. Εκλογές τον Μάρτιο θα σήμαινε επίσης ότι η κυβέρνηση θα είχε εισπράξει τόσο θετικά μηνύματα από τα κοινωνικά πακέτα που προωθεί και θα τις προκαλούσε για να πάει σε μία εκλογική αναμέτρηση που ξέρει ότι μπορεί να την κερδίσει. Όμως ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι χρειάζεται χρόνο για να καλύψει την απόσταση. Το εάν θα επιλέξει Μάιο ή Οκτώβριο είναι στοιχείο που θα συνδέεται με το πολιτικό κλίμα που θα έχει διαμορφώσει η Συμφωνία των Πρεσπών όταν θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή αλλά και με τα τελευταία ευρήματα των δημοσκοπήσεων όπως αυτά θα αξιολογηθούν στις αρχές του Μαρτίου. Επίσης μέχρι τον Μάρτιο είναι αμφίβολο εάν θα έχει προλάβει να ολοκληρώσει και ψηφίσει την ρύθμιση για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες που αφορά εκατομμύρια πολιτών, όπως επίσης και να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει το δημοσιονομικό υπόβαθρο για να δρομολογήσει την θεσμοθέτηση της λεγόμενης «13ης σύνταξης».

Αυτά ως προς τον χρόνο των εκλογών. Γιατί ως προς το χρονοδιάγραμμα κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών τα πράγματα όσο κι αν δείχνουν ξεκάθαρα είναι λίγο θολά. Το Μαξίμου επιθυμεί το Μακεδονικό να καταλήξει προς ψήφιση στην ελληνική βουλή τον Μάρτιο. Εξ αυτού του λόγου προσφάτως Τσίπρας και Καμμένος ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις αρχές Μαρτίου ώστε να εξετάσουν το μέλλον της κυβέρνησης. Εξ αυτού του λόγου προχθές συνεργάτες του πρωθυπουργού επέμεναν πως η Συμφωνία θα κυρωθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019. Όμως αυτή η απόφαση ενδεχομένως να επανεξεταστεί. Οι συνεχόμενες δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ για την Συμφωνία των Πρεσπών δεν βοηθούν στην διατήρηση ενός καλού πολιτικού κλίματος και δημιουργούν ζητήματα και εντυπώσεις ως προς την πολιτική σταθερότητα. Το Μαξίμου γνωρίζει πως αυτό είναι ένα στοιχείο που θα επιδιώξει να αξιοποιήσει με κάθε τρόπο η αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύοντας ότι μπορεί να προκαλέσει ακόμη και πτώση της κυβέρνησης. Επομένως, μία νέα αξιολόγηση του χρόνου ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή ή μία επίσπευσή της για τον Φεβρουάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Πιθανολογείται ότι το θέμα συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνεργασία Τσίπρα και Βούτση στο Μαξίμου.