Η περυσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν μια σημαντική τομή στην αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος: από εκεί που η ΝΔ δεχόταν επιθέσεις ότι δεν διαθέτει πρόγραμμα, η πολιτική αντιπαράθεση μετετέθη ως προς τι πρόγραμμα είναι αυτό που ο κ. Μητσοτάκης περιέγραφε. 

Η φετινή συγκυρία ήταν κατά τι διαφορετική: ο πρόεδρος της ΝΔ είχε επιλέξει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, από την περασμένη ΔΕΘ, να εμπλουτίζει τον αντιπολιτευτικό λόγο της ΝΔ διαρκώς με νέα στοιχεία. Συνεπώς, το «ραντεβού» της ΔΕΘ δεν ήταν ευκαιρία για μεγάλες εκπλήξεις, αλλά για πρόσθετες απαντήσεις και δεσμεύσεις του προέδρου της ΝΔ στον δρόμο προς τις κάλπες.

Άλλωστε, με βάση τα δεδομένα, είναι πολύ πιθανό αυτή να ήταν η τελευταία εμφάνιση του προέδρου της ΝΔ με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, πριν από τις επικείμενες εκλογές. Συνεπώς, ήταν γι’ αυτόν κομβικής σημασίας να ξεδιπλώσει το όραμά του για την επόμενη μέρα της χώρας, να αποκωδικοποιήσει λεπτομερώς το σχέδιό του και να στείλει ένα μήνυμα συστράτευσης σε δυνάμεις ευρύτερες από τα στενά κομματικά όρια της ΝΔ. 

«Πάρτε τις τύχες της χώρας στα χέρια σας», είπε χθες με ένταση ο πρόεδρος της ΝΔ, στέλνοντας μήνυμα προς τους πολίτες να μην συμβιβαστούν με την κατάσταση ως έχει σήμερα και να δώσουν στη ΝΔ τη νομιμοποίηση, δια της οδού των εκλογών, ώστε να εφαρμόσει το σχέδιό της. 

Αν μη τι άλλο, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να περιγράψει ένα οικονομικό πρόγραμμα αρκούντως διαφορετικό από τη σημερινή πραγματικότητα. Με σαφή δέσμευση ότι θα εκλείψει η λογική των υπερπλεονασμάτων και μήνυμα προς τους δανειστές ότι δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια σε αντιαναπτυξιακές πολιτικές, περιέγραψε ένα σχέδιο ανάταξης της οικονομίας, με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με παροχή κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και με μέριμνα για τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια. Μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή στο 9% για ποσά ως 10.000 ευρώ. Ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, προς αντικατάσταση του νόμου Κατρούγκαλου, με μειωμένες εισφορές ως και 25% εντός τεσσάρων ετών, αλλά και με έναν δεύτερο πυλώνα για την επικουρική ασφάλιση που θα δίνει την ευκαιρία σε ασφαλισμένους να αποτείνονται και σε ιδιωτικές εταιρείες. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ως το 2021. Μια γενναία ρύθμιση οφειλών για φυσικά πρόσωπα, σχεδόν 3 εκ. πολίτες που χρωστούν έως 3.000 ευρώ, σε ως και 120 δόσεις, με κατώτατο ποσό δόσης 20 ευρώ. Μεταφορά της αρμοδιότητας είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση από το 2021, ώστε να υπάρχει ένας σταθερός πόρος. Και, τέλος, άμεση κατάργηση των capitalcontrols, μόλις η ΝΔ αναλάβει καθήκοντα.

Προτεραιότητα του προέδρου της ΝΔ, τούτων δοθέντων, ήταν να διασαφηνίσει ότι η απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία θα σημάνει και την αναγέννηση της χώρας, δια της οδού των μεταρρυθμίσεων, αλλά και της εμπέδωσης μιας διαφορετικής νοοτροπίας διακυβέρνησης της χώρας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην ανάγκη για μια νέα εθνική συστράτευση γιατί, όπως είπε «οι παλαιές ιδεολογικές διαφορές έχουν ξεθωριάσει. Οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές είναι σήμερα ανάμεσα στη δημαγωγία και στο αποτέλεσμα. Ανάμεσα στο σύνθημα και στην πράξη». 

Κάπως έτσι, ο πρόεδρος της ΝΔ μπαίνει στον προεκλογικό στίβο επιδιώκοντας να προβάλλει ένα συντεταγμένο σχέδιο για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας και της ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, ώστε να διαμορφωθούν πραγματικά βιώσιμοι αναπτυξιακοί όροι και να μην χρειαστεί η χώρα να προστρέξει εκ νέου «ικέτης» στην Ευρώπη για ένα νέο Μνημόνιο. Το crashtestγια το πρόγραμμα που περιέγραψε δεν θα αργήσει και τόσο, όπως, άλλωστε, και οι εκλογές. Και τότε θα φανεί, αν οι πολίτες συμφωνούν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που μπορεί να εγγυηθεί το πέρασμα στην επόμενη μέρα, δημιουργώντας νέο πλούτο στη χώρα, χωρίς να ανακυκλώνει τη μιζέρια, όπως έγινε κατά τα χρόνια της μνημονιακής προσαρμογής. 

Με άλλα λόγια, το στοίχημα του κ. Μητσοτάκη είναι να πείσει τους πολίτες ότι αυτός μπορεί. Ιδίως αυτούς που θεωρούν ότι «όλοι είναι ίδιοι» και «τίποτε δεν αλλάζει».