Το εγκώμιο των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, έπλεξε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ημέρα που η Βορειοατλαντική συμμαχία επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος χώρας. 

«Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός διότι υπήρχε ζήτημα διαφωνίας που δημιουργούσε προβλήματα σε ολόκληρη την περιοχή» αναφέρει ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο ίδιος συμπληρώνει: «Γνωρίζω ότι αυτό είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, τόσο για τα Σκόπια, όσο και για την Αθήνα. Αυτό όπως που κάνει την απόφαση πιο σημαντική είναι ότι οι δύο χώρες κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαιρέσεις στο εσωτερικό τους, αλλά και τις μεταξύ τους διαφωνίες. Αυτό έχει μεγάλη σημασία». 

Συνεχίζοντας ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε: «Η βελτίωση της σχέσης με τη γείτονα χώρα είναι επίσης σημαντική. Βοηθά στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής και επιτρέπει στη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ όπου μπορεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα. Είναι σημαντικό, γιατί ενισχύει ολόκληρη τη Συμμαχία και συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, το οποίο αποτελεί επίσης τη βάση για ευημερία. Θα ήθελα λοιπόν να επαινέσω το θάρρος και τη σύνεση των Πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ, γιατί το θάρρος και η ηγεσία που επέδειξαν είναι πραγματικά εντυπωσιακές».

Μιλώντας για τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, ο γγ του ΝΑΤΟ ανέφερε «Η γνώμη μου είναι ότι και οι δύο έδειξαν τεράστιο θάρρος. Έδειξαν πολιτική βούληση να λύσουν ένα πρόβλημα, να λύσουν μια διαμάχη και να συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη ολόκληρης της περιοχής. Γι’ αυτό τους συγχαίρω και τους επικροτώ. Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα. Περιμένω να υποδεχτώ και τους δύο στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Όμως δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να προτείνω κάποιον για το Νόμπελ Ειρήνης, αυτό θα το κρίνει η Επιτροπή για το Νόμπελ».