Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άρτα, πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαϊου: ανακοίνωσε τη στήριξη της ΝΔ στον εν ενεργεία περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριμάνη, αλλά και στους εν ενεργεία περιφερειάρχες που είχαν στηριχθεί από την Πειραιώς το 2014 και επιθυμούν να είναι ξανά υποψήφιοι. 

Κάπως έτσι, λύθηκαν και οι απορίες που υπήρχαν ιδίως για δύο εν ενεργεία περιφερειάρχες, τη Χριστιάνα Καλογήρου του Βορείου Αιγαίου και τον Χρήστο Μέτιο από την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, οι οποίοι έχουν πλέον το πράσινο φως της οδού Πειραιώς. 

Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις ανακοινώσεις που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα από τη ΝΔ, αναφορικά με το ποια πρόσωπα στηρίζει στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, δε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να δώσει μια ακόμα στήριξη σε ένα πρόσωπο που θεωρείται εδώ και καιρό «κλειδωμένο»: στον νυν δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, προκειμένου να διεκδικήσει την περιφέρεια Πελοποννήσου απέναντι στον Πέτρο Τατούλη, με τον οποίο η ΝΔ έχει κόψει γέφυρες. Αυτό αναμένεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να γίνει τη Δευτέρα, με την αφορμή της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πόλεις του νομού Κορινθίας, όπως το Κιάτο και το Ξυλόκαστρο, με τον κ. Νίκα να βρίσκεται στο πλευρό του προέδρου του κόμματος.

Το μέτωπο της Θεσσαλονίκης

Σε ό,τι αφορά τα αυτοδιοικητικά, παράλληλα, υπάρχει και το ερώτημα του τι μέλλει γενέσθαι με τους μεγάλους δήμους. Στην περίπτωση του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να μπει στη λογική των χρισμάτων ή ακόμα και της στήριξης, αν και δεν αποκλείεται στους μεγάλους δήμους να υπάρξει κατεύθυνση αναφορικά με τις προθέσεις της ΝΔ. 

Και αν στην Αθήνα τα πράγματα στο στρατόπεδο της Κεντροδεξιάς είναι κάπως σαφέστερα, με τον Κώστα Μπακογιάννη να προετοιμάζει την υποψηφιότητά του, στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι ρευστά. Ο υποψήφιος του 2014 Σταύρος Καλαφάτης δεν προτίθεται να είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές, αν ο Γιάννης Μπουτάρης θα διεκδικήσει τρίτη θητεία. 

Σε αυτό το κλίμα, δε, εντύπωση προκάλεσε η χθεσινή τοποθέτηση της βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Έλενας Ράπτη (Θέμα 104,6), το όνομα της οποίας είχε ακουστεί για τη διεκδίκηση του δήμου, που «έδειξε» προς τη μεριά του Ανδρέα Παπαμιμίκου για μια υποψηφιότητα στον δήμο. Πράγματι, το όνομα του κ. Παπαμιμίκου ακούγεται όλο και εντονότερα στη Θεσσαλονίκη, καίτοι ο ίδιος δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις, επικεντρωνόμενος περισσότερο στη δουλειά του. Από την άλλη, οι σχέσεις του με τη ΝΔ είναι σε πορεία εξομάλυνσης, καθώς έδωσε και το παρών στα πρόσφατα «γενέθλια» του κόμματος και θεωρείται ένα πρόσωπα με ευρεία ερείσματα στην πόλη. 

Ένα όνομα που επίσης έχει ακουστεί είναι αυτό του προέδρου του ΤΕΕ Πάρη Μπίλια, ο οποίος είναι κοντά στο τεχνοκρατικό προφίλ που αρέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και είναι σε επαφές εδώ και καιρό με παράγοντες της πόλης για τη στήριξη μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του. Το μεγάλο του μειονέκτημα, πάντως, είναι η μειωμένη του αναγνωρισιμότητα. 

Τέλος, ακούγεται το όνομα του πρώην υπουργού Γιώργου Ορφανού, ο οποίος δηλώνει ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στον δήμο, ενώ έχει «πέσει» και το όνομα του Θοδωρή Ζαγοράκη, με τον ευρωβουλευτή, όμως, μάλλον να ετοιμάζεται για επιστροφή στο εθνικό ψηφοδέλτιο. Τέλος, από την ευρύτερη Κεντροδεξιά και ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος είχε εκλεγεί με την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη, επεξεργάζεται τις κινήσεις του και δεν αποκλείεται να ηγηθεί ευρύτερου, ανεξάρτητου σχήματος.