Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για «πρωτοφανή» ενέργεια του κ. Πολάκη που στόχο είχε να επηρεάσει «τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου».

Ο διοικητής της ΤτΕ καλεί τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές να παρέμβουν αυτεπαγγέλτως ενώ κάνει λόγο για «ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας» και τονίζει πως πρόκειται για «βάναυση θεσμική εκτροπή».

«Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Στουρνάρας. 

Ολόκληρη η δήλωση: 

«Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες.

Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως. Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος».

Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας, αναφέρθηκε με δήλωσή του στα «Νέα» στη συνομιλία με τον κ. Πολάκη λέγοντας πως νόμιζε ότι αστειευόταν.

Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, μόλις ο κ. Πολάκης του τηλεφώνησε του είπε εξαρχής πως «τον γράφει». Ο διοικητής της ΤτΕ θεώρησε ότι ο συνομιλητής του αστειευόταν και ανταπέδωσε την ενημέρωση «εγώ κύριε, δεν συνηθίζω να γράφω τους συνομιλητές μου».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ο συνομιλητής του μιλούσε συνεχώς ενώ για τα αποσπάσματα της συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας ανέφερε ότι «δεν είναι ούτε τα μισά απ’ όσα ειπώθηκαν».

Η συνομιλία

Τη Δευτέρα ο κ. Πολάκης τηλεφώνησε στον κ. Στουρνάρα και στη συνέχεια «έδωσε» το διάλογο τους στη δημοσιότητα το Documento.

O κ. Πολάκης αρχικά ζήτησε από τον κ. Στουρνάρα να γίνει κανονικά έλεγχος στο δάνειό του από την Attica Bank, αλλά επέμεινε μόλις ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη έρευνα να ασχοληθεί και με μια σειρά άλλων δανείων, όπου έχουν παρατηρηθεί τεράστιες «τρύπες». Είπε, δε, στον κ. Στουρνάρα ότι, αν δεν ξεκινήσει αυτή η έρευνα, θα πάει και θα κάτσει στο γραφείο του, μέχρι αυτό να συμβεί.

Σημειώνεται ότι δεν συνηθίζεται τέτοιες τηλεφωνικές συνομιλίες να δίνονται στα ΜΜΕ, ενώ γεννιέται και το ερώτημα, αν ο κ. Στουρνάρας γνώριζε ότι η συνομιλία καταγράφεται, κάτι που δεν προκύπτει από τον διάλογο.

Δείτε τα βασικότερα σημεία από τη συνομιλία Πολάκη-Στουρνάρα:

 • Πολάκης: Ο κ. Στουρνάρας;
 • Στουρνάρας: Μάλιστα, ο ίδιος.
 • Πολάκης: Είμαι ο Παύλος ο Πολάκης.
 • Στουρνάρας: Γεια σας τι κάνετε;
 • Πολάκης: Είμαι πάρα πολύ καλά. Σας πήρα τηλέφωνο γιατί θέλω να σας πω ότι πολύ καλά κάνετε και ελέγχετε το δάνειο που πήρα από την Attica Bank. Αυτός είναι ο θεσμικός σας ρόλος.
 • Στουρνάρας: Μα όχι εμείς δεν έχουμε κάνει κάτι
 • Πολάκης: Είδα πως έχετε βγάλει μία ανακοίνωση.
 • Στουρνάρας: Όχι δεν βγάλαμε καμία ανακοίνωση.
 • Πολάκης: Μα εδώ έχει πλημμυρίσει όλος ο κόσμος ότι θα ελέγξετε το δάνειο μου.. Και τέλος πάντων δεν θέλω να μου πείτε κάτι… Καλά το κάνετε. Θέλω να σας πω το εξής: Μόλις τελειώσετε τον έλεγχο με το δικό μου δάνειο, σας παρακαλώ πολύ, να ελέγξετε και τα εξής δάνεια: 

1. Το δάνειο του Κήρυκα Χανίων, στον κ. Μητσοτάκη, που δεν είχαν δώσει δραχμή 12 χρόνια,

2. Τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ,

3. Τα δάνεια μίας σειράς πολιτικών, όπως είναι η Μαρία Σπυράκη, ο Άδωνης Γεωργιάδης και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι έχουν πάρει ένα σκασμό λεφτά, είναι ζήτημα να έχουν γυρίσει ένα πεντοχίλιαρο ο καθένας και δεν τρέχει τίποτα,

4. Τα δάνεια του Πρώτου Θέματος –ποσό 33 εκατ. ευρώ- που ένα μεγάλο τους κομμάτι είναι απαιτητό από το 2017 αλλά η κεντρική τράπεζα δεν έχει κάνει τίποτα.

Εγώ πήρα να σας πω ότι καλά κάνετε κι ελέγχετε εμένα, αλλά μόλις τελειώσετε με μένα, γιατί καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται, να ελέγξετε κι αυτά. Γιατί αν δεν τα ελέγξετε, θα έρθω εγώ από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε τον έλεγχο.

 • Στουρνάρας: Να σας πω… Επειδή υπήρξε ένα δημοσίευμα και η Εποπτική Αρχή ζητάει έλεγχο για το προϊόν το οποίο προσφέρουνε διότι η Τράπεζα Αττικής είναι από αυτές που ελέγχουμε εμείς ενώ οι άλλες είναι συστημικές και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε.
 • Πολάκης: Τι μου λέτε κ. Στουρνάρα; Ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια που χρεοκόπησαν τη χώρα και έφεραν τα μνημόνια και μπορείτε να ελέγξετε μόνο τις συνεταιριστικές; Τι σόι κεντρικός τραπεζίτης είστε;
 • Στουρνάρας: Όχι, έχει αλλάξει πλέον κι αν μου πει ο SSM θα το κάνω.
 • Πολάκης: Δηλαδή ο SSM σας είπε να ελέγξετε την Attica και το δικό μου δάνειο; Μάλιστα. Να σας κάνω και μία δεύτερη ερώτηση. Επειδή ο Πανταλάκης είναι δικός σας από όσο ξέρω…
 • Στουρνάρας: Μπα, όλοι δικοί μου είναι.
 • Πολάκης: Ναι, δικοί σας, συνεργάτες σας κλπ… Να σας πω, ο κ. Πανταλάκης σας έδωσε το δικό μου το δάνειο κι εσείς το δώσατε στο Πρώτο Θέμα;
 • Στουρνάρας: Όχι, δεν έκανα τέτοιο πράγμα, αν είναι δυνατόν.
 • Πολάκης: Εντάξει, σας πιστεύω ότι δεν το κάνατε. Ωραία, επαναλαμβάνω λοιπόν, όταν ελέγξετε το δικό μου, ελέγξτε και τα άλλα γιατί αλλιώς θα έρθω από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε την έρευνα.
 • Στουρνάρας: Μάλιστα, καλά.
 • Πολάκης: Καλό απόγευμα.
 • Στουρνάρας: Καλό απόγευμα.

Νέα επίθεση Πολάκη σε Στουρνάρα 

Σε ανάρτησή του τα ξημερώματα της Τρίτης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης καταφέρθηκε κατά των δημοσιογράφων που τον επικρίνουν, μιλώντας για «παλληκάρια των βόθρων» και κατά του κ. Στουρνάρα λέγοντας ότι είναι μέρος του συστήματος διαπλοκής ενώ τον κάλεσε να κάνει έλεγχο για τα δάνεια: 

Και τωρα παληκάρια των βόθρων της "ενημερωςης" που βγάλατε της ψυχής σας τη Χολη δυο μερες;;;;; Πιείτε την πορτοκαλάδα σας......

-Και τωρα κύριε Αρχιτραπεζιτα;;

Θα περιμενω 3 μερες να ελέγξετε ΚΑΙ τα δάνεια που σας ειπα στο τηλεφωνο....Μετα ,αν δεν ,....θαρθω απο κει να κουβεντιάσουμε απο κοντα...

Η δολοφονία χαρακτήρα ,η αλήτικη επίθεση εναντίον σε μένα και στην οικογένεια μου που εκτυλίχθηκε αυτές τις μερες απο ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ,δεν θα περάσει ετςι απλα κύριε Στουρναρα !!! ΕΧΕΤΕ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ 4 ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΙΠΑ!!!!(κατ'αρχην).