Η - προαναγγελθείσα - υποψηφιότητα του Νάσου Ηλιόπουλου στην Αθήνα συμπλήρωσε το τελευταίο κενό που υπήρχε στο παζλ των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ κι έτσι έφυγε ένας ακόμη πονοκέφαλος για τον Αλέξη Τσίπρα πριν κλείσει το έτος. Όλα τα βλέμματα έτσι είναι στραμμένα για τον πρωθυπουργό στη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ έως τις 15 Ιανουαρίου θα είναι αυτή που θα πυροδοτήσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Πρακτικά, θα είναι αυτή που θα κρίνει το χρόνο των εκλογών, καθώς η επικείμενη αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση θ' αφήσει και τυπικά στον κ. Τσίπρα την πρωτοβουλία να προκηρύξει τις εκλογές στον κατάλληλο για τον ίδιο χρόνο, με τους περισσότερους - ακόμη και στην κυβέρνηση - να βάζουν το απώτατο όριο το Μάιο, μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Το σενάριο, ωστόσο, του αιφνιδιασμού το Μάιο δείχνει ν' απομακρύνεται με βάση το σχεδιασμό που υπάρχει στο Μαξίμου. Ο οποίος, σύμφωνα με πηγές του, προβλέπει πως η συμφωνία θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή το Μάρτιο και όχι νωρίτερα - άρα, δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο να στηθούν κάλπες τότε.

Στην κυβέρνηση διατηρούν, εξάλλου, τη βεβαιότητά τους ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές και ότι ο κ. Καμμένος θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος και τα στελέχη των ΑΝΕΛ θα εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά τους πόστα. Η βεβαιότητα αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να ψηφίσει μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ενώ, αντιθέτως, ακόμη κι αν δεν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αυτή θα μπορέσει να παραμείνει και με λιγότερες από 151 ψήφους - δηλαδή, ως κυβέρνηση μειοψηφίας για μερικούς μήνες ως τις εκλογές.

Κατά τα λοιπά, μετά την υλοποίηση των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ και τη μη περικοπή των συντάξεων, ο επόμενος μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Η διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου και βέβαια η αύξηση αυτή δεν θα είναι μεγάλη, αλλά απολύτως συμβολική. Όπως και η κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, άλλωστε, σε πρόσφατη συνέντευξή του χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης ως «εμβληματική», αφού βασικός στόχος του Μαξίμου είναι να συμβολίσει την αλλαγή κλίματος μετά την ψήφιση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού και την καλλιέργεια θετικής ατζέντας.