Κάλεσμα για τη διαμόρφωση ενός διεθνούς κινήματος για την καταπολέμηση του αυταρχισμού που αντιπροσωπεύει ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνουν ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών για την Προεδρία των ΗΠΑ, γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς.

Οι δυο τους θα συναντηθούν στο Βερμόντ στις 30 Νοεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν την ίδρυση του προοδευτικού κινήματος, όπως αποκάλυψε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Σε μια σειρά ανταλλαγής απόψεων που δημοσιεύτηκαν στον Guardian, οι δύο άνδρες περιέγραψαν την επείγουσα ανάγκη συγκρότησης μιας «Προοδευτικής Διεθνούς» που μπορεί να «φέρει κοντά τους ανθρώπους, γύρω από ένα όραμα κοινής ευημερίας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας για όλους», όπως αναφέρεται στη σελίδα του Diem25 του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Πρόσφατα, στο «στόχαστρο» των δύο πλέον συμμάχων βρέθηκαν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι για τη μεταναστευτική πολιτική του, καθώς και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ για τη συμμετοχή του σε μία «εξτρεμιστική συμμαχία».