Παράταση έως την Παρασκευή παίρνουν οι εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος φέρεται να επισημοποίησαν το ραντεβού τους κατά το οποίο οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα πέσουν οι τίτλοι τέλους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θα είναι, όμως, έτσι; Μια πρώτη γεύση για τις εξελίξεις που θα επακολουθήσουν αναμένεται να δώσει ο υπουργός Άμυνας στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της εκτελεστικής επιτροπής των ΑΝΕΛ, ενώ, όπως όλα δείχνουν, θα μιλήσει και στη Βουλή.

Είχε προηγηθεί θρίλερ αναφορικά με το χρόνο του τετ-α-τετ του πρωθυπουργού και του κ. Καμμένου, το οποίο κλείστηκε μετά από τηλεφωνική τους επικοινωνία. Όλες οι πληροφορίες ως αργά το βράδυ συνέτειναν στο ότι το ραντεβού θα γινόταν το αργότερο έως σήμερα το πρωί και πριν από τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων των ΑΝΕΛ. Εξάλλου, και οι δυο τους θα προχωρούσαν σε ένα άτυπο τηλεοπτικό debate από διαφορετικές συχνότητες: ο κ. Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και ο κ. Καμμένος σ' αυτό του Star. Μολαταύτα, η οριστικοποίηση του ραντεβού για την Παρασκευή μετέθεσε και τη συνέντευξη Καμμένου την Παρασκευή το βράδυ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή συζήτηση πρωθυπουργού-υπουργού Άμυνας έγινε εκ του σύνεγγυς, το βράδυ της Τρίτης, σε μια συνάστηση που δεν ανακοινώθηκε και είχε ως στόχο την αναβολή των αποφάσεων για μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Πάντως, ανεξαρτήτως των αποφάσεων του προέδρου τους, οι ΑΝΕΛ εμφανίζουν σημάδια διάλυσης. Στον Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο οποίος αποτελεί ξένο σώμα, όπως και ο Τέρενς Κουίκ, έρχεται να προστεθεί η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία με δήλωσή της ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραμείνει στην κυβέρνηση (σ.σ.: δεν είναι βουλευτής), ενώ δεν θα δώσει το παρών στη σημερινή συνεδρίαση των οργάνων των ΑΝΕΛ. Τον ίδιο δρόμο φαίνεται πως θ' ακολουθήσει και η Έλενα Κουντουρά, με αποτέλεσμα ο κ. Καμμένος ν' αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενοι οι ΑΝΕΛ να πάψουν ν' αποτελούν πλέον κοινοβουλευτική ομάδα. Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στα στελέχη των ΑΝΕΛ που είτε θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών είτε θα στηρίξουν την κυβέρνηση παρά τις εντολές Καμμένου είτε και τα δύο φαίνεται πως είναι αυτό που εξόργισε περισσότερο όλων των υπουργό Άμυνας.

Από την άλλη πλευρά, από το Μαξίμου μεταδίδεται σιγουριά ότι η κυβέρνηση διαθέτει «διπλή» πλειοψηφία 151 βουλευτών: και για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Η ανακοίνωση του Ποταμιού, με την οποία γνωστοποιείται η πρόθεσή του να στηρίξει τις Πρέσπες, αλλά όχι και την κυβέρνηση ξεκαθαρίζει το τοπίο ως προς τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, η οποία περνάει έτσι με περισσότερες από 151 ψήφους. Δεν συμβαίνει το ίδιο, ωστόσο, με την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, παρά την αισιοδοξία που δηλώνεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό και η ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση να κατονομάσει τους 151 βουλευτές που θεωρεί ότι την στηρίζουν, με το Μαξίμου ν' απαντά, ωστόσο, για μία ακόμη φορά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εάν το αμφισβητεί, τότε μπορεί να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Το σενάριο της κυβέρνησης ανοχής παραμένει ούτως ή άλλως στο τραπέζι, με τον κ. Τσίπρα ν' αντιμετωπίζει πάντως σ' αυτή την περίπτωση πολιτικό πρόβλημα, αφού η νομιμοποίηση της κυβέρνησης και των ενεργειών της (π.χ. τα νομοσχέδια που θα ψηφίζει) θα είναι υπό αμφισβήτηση επειδή θα διαθέτει κάτω από 151 βουλευτές. Σε μια τέτοια περίπτωση, επανέρχονται στο προσκήνιο και εκλογικά σενάρια, διαφορετικά δεν μπορεί ν' αποκλειστεί η εξάντληση της τετραετίας, η οποία αποτελεί βασικό στόχο του κ. Τσίπρα.