Μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, με την αρωγή της Γερμανίας, στέλνει η Άνγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες πριν από τη διήμερη επίσκεψή της στην Αθήνα σήμερα και αύριο, Παρασκευή.

Όπως επισημαίνει η Γερμανίδα καγκελάριος με δήλωσή της στην Καθημερινή, με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. «Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για το μέλλον» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Ολόκληρη η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ: 

«Προσβλέπω με χαρά στην επίσκεψή μου στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή, σε καλές συνομιλίες και ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν στενούς δεσμούς τόσο μέσω πλήθους διμερών σχέσεων όσο και ως εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Γνωρίζω ότι τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για πολύ κόσμο στην Ελλάδα. Η Ευρώπη έδειξε με τα τρία προγράμματα βοήθειας την αλληλεγγύη της και στήριξε την Ελλάδα στη μεταρρυθμιστική της πορεία προς τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα. Πρόκειται αναμφίβολα για μια δύσκολη πορεία. Ωστόσο με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει κίνητρο για το μέλλον. Εδώ θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα στην πορεία της αυτή μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην εταιρική σχέση και στη φιλία της με τη Γερμανία».

Το πρόγραμμα της Καγκελαρίου στην Αθήνα

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της Μέρκελ στην Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνια.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Εν όψει της επίσκεψης έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα, ενώ δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας.

Το πρόγραμμα της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα:

Πέμπτη

  • Η Γερμανίδα Καγκελάριος θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 17:30.
  • Στις 18:10 η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
  • Θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ περίπου στις 19:40.

Παρασκευή

  • Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 στις 09:45 η Γερμανίδα Καγκελάριος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 10:00 θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.
  • Στις 14.00 η Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στην γερμανική πρεσβευτικη κατοικία.
  • Η Άνγκελα Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 16:30.