Κυρίως γύρω από το άρθρο 16 που απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων στιφογύρισε η κουβέντα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, παρά το γεγονός πως αυτή συζητούσε την ενότητα των άρθρων 87-101 που αφορούν τη λειτουργία Βουλής και κυβέρνησης. 

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία κοντραρίστηκαν πάνω στην απλή αναλογική, την ψήφο του απόδημου Ελληνισμού αλλά και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Άδωνι Γεωργιάδη για το άρθρο 16. 

«Θα κηρυχθεί άγονη αυτή η αναθεώρηση αν δεν ψηφίσετε το άρθρο 16. Εσείς θα μπλοκάρετε το άρθρο 16 και εμείς θα το ξεμπλοκάρουμε στην επόμενη Βουλή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κ. Κατρούγκαλου. 

«Εμείς υπερασπιζόμαστε την διαδικασία αναθεώρησης, αφενός για τον εκδημοκρατισμό και την ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας και αφετέρου για να αποτρέψουμε στοιχεία νεοφιλελευθερισμού που προσδιορίζουν την κατεύθυνση της ΝΔ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε: 

«Ακόμη και αν παρ' ελπίδα - αν και πιστεύω ότι δεν θα ακολουθήσουν συνάδελφοι την εκβιαστική λογική της ΝΔ - και στην επόμενη Βουλή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες πλειοψηφίες, ακόμα και τίποτα από αυτά που προτείνουμε να μην ψηφιστεί, έχουμε αναθεώρηση. Και επομένως η Βουλή, δεν μπορεί να ξανακάνει αναθεώρηση πριν την πάροδο πέντε ετών. Αντί λοιπόν η ΝΔ να ονειρεύεται διάφορα, αυτό που μπορεί να κάνει είναι να προχωρήσει πράγματι στις συνταγματικές συναινέσεις. Όλα τα άλλα είναι αντίθετα με το άρθρο 10 του συντάγματος».

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας, έκανε λόγο για «θεσμικό εκβιασμό» εκ μέρους των κυρίων Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη από τη ΝΔ, αλλά και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, με απειλές ότι δεν θα ψηφίσουν καμία διάταξη για αναθεώρηση, αν δεν ψηφιστεί από το ΣΥΡΙΖΑ η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.