Αλλαγή ατζέντας επιχειρεί η κυβέρνηση επιδιώκοντας να αποδράσει από την εσωστρέφεια στην οποία οδηγήθηκε βοηθούσης της αντιπαράθεσης Πάνου Καμμένου και Νίκου Κοτζιά.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο την Συνταγματική Αναθεώρηση ήταν μία πρόγευση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να γυρίσει σελίδα και να στρέψει το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής σε ζητήματα οικονομίας, κοινωνικών πακέτων υπέρ των πιο αδύναμων και φυσικά στο ζήτημα των συντάξεων.

Το Μαξίμου πιστεύει ότι έχασε πολύτιμο πολιτικό χρόνο, καθώς υποχρεώθηκε επί δεκαημέρου να αναλωθεί σε εσωτερικές εντάσεις που ξεκίνησαν με την παρουσίαση των εναλλακτικών σχεδίων για την Βαλκανική, του Π. Καμμένου και συνεχίστηκαν με την παραίτηση του Ν. Κοτζιά με φόντο ακριβώς το plan b του κυβερνητικού εταίρου.

Ως εκ τούτο σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr ο Πρόεδρος της Βουλής προτίθεται να εκκινήσει την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης περί τα μέσα Νοεμβρίου, δηλαδή την περίοδο που θα γίνει η κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2019.

Στο μεταξύ το οικονομικό επιτελείο “τρέχει” για να κατεβάσει προς ψήφιση στη Βουλή το κοινωνικό πακέτο της ΔΕΘ, μέτρα ύψους περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ που θα ενισχύσουν κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται περαιτέρω στήριξης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο αναζητούν την δυνατότητα να χορηγήσουν πρόσθετη ενίσχυση για το επίδομα θέρμανσης σε άμεσο χρόνο. Εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε η κυβέρνηση διαπιστώνοντας το δημοσιονομικό περιθώριο που θα έχει από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος θα δώσει αύξηση στο επίδομα θέρμανσης μέσω του κοινωνικού μερίσματος για το 2019. Σημειωτέον πως το θέμα της ενίσχυσης του επιδόματος θέρμανσης απασχόλησε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου την προηγούμενη εβδομάδα την ίδια ημέρα με την συνεδρίαση του εκρηκτικού υπουργικού συμβουλίου.

Στόχευση της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει το κοινωνικό μέρισμα και μάλιστα να καθιερώσει και “το 13ο μηνιάτικο” όπως δήλωσε προ ημερών ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Εκ παραλλήλου, η κυβέρνηση έχει συγκροτήσει επιτροπή από τεχνοκράτες ώστε να βρει λύση -με την εκπνοή της δυνατότητας ένταξης στον Νόμο Κατσέλη- για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Επιδίωξή της είναι να δοθεί συνολική λύση για τη πρώτη κατοικία ώστε να μην μείνουν χωρίς “ασπίδα” τα λαϊκά και μεσαία νοικοκυριά.