Ανοίγει σήμερα επίσημα η αυλαία της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς στην Ολομέλεια της Βουλής θα διεξαχθεί η πρώτη συζήτηση που θα «εξουσιοδοτήσει» την Επιτροπή Αναθεώρησης να υποβάλλει το πόρισμά της και ν' ακολουθήσουν - σ' ένα δίμηνο, περίπου, όπως επιδιώκει η κυβερνητική πλειοψηφία - οι κρίσιμες ψηφοφορίες.

Από την πλευρά της κυβέρνησης θα τονιστεί για μία ακόμη φορά η σπουδαιότητα της θεσμικής μεταρρύθμισης που επιχειρείται, ενώ θα ζητηθεί ξανά συναίνεση από την αντιπολίτευση, ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία. Όμως, η απάντηση θα είναι μάλλον αρνητική, καθώς ειδικά από την πλευρά της ΝΔ υπάρχουν κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για απόπειρα εργαλειοποίησης του Συντάγματος.

Επί της ουσίας της διαδικασίας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση δείχνουν να συμφωνούν μόνον στην αλλαγή του άρθρου 86 και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ στα υπόλοιπα ζητήματα υπάρχει μεν ταύτιση ως προς τις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν - π.χ. για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό ή την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του - αλλά διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς θα επιτευχθούν. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση ήταν ούτως ή άλλως αυτές που παρουσιάστηκαν πρώτες, πριν από δύο εβδομάδες περίπου, και προβλέπουν χονδρικά 16 αλλαγές σε 23, συνολικά, άρθρα του Συντάγματος.

Η κυβέρνηση δείχνει, επίσης, να ξεπερνά «αναίμακτα» το σκόπελο του άρθρου 3 και των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους, λόγω της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν Αλέξης Τσίπρας και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, η οποία μάλιστα μπορεί να εφαρμοστεί με απλή νομοθεσία και δίχως να αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή της η αναθεώρηση του Συντάγματος. Στην κυβέρνηση, ωστόσο, δεν συζητούν ούτε καν για λόγους αβρότητας απέναντι στη ΝΔ αλλαγή στο άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ως προς τη διαδικασία της... διαδικασίας, με το που θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα της Επιτροπής Αναθεώρησης, θα συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια, προκειμένου να συζητήσει επί του πορίσματος και εν συνεχεία θ' ακολουθήσουν οι ψηφοφορίες. Η διαδικασία, όμως, θα ολοκληρωθεί πρακτικά στην επόμενη Βουλή, δηλαδή μετά τις εκλογές. Όσες προτάσεις προς αναθεώρηση συγκεντρώσουν τώρα 180 ψήφους ή περισσότερες, θα χρειάζονται 151 στην επόμενη Βουλή και αντίστροφα. Δηλαδή, όσες προτάσεις συγκεντρώσουν 151 έως 179 ψήφους σ' αυτή τη Βουλή, θα χρειάζονται περισσότερες από 180 στην επόμενη για να εγκριθούν. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, τα επίμαχα άρθρα του Συντάγματος δεν αναθεωρούνται και για να επιχειρηθεί η οποιαδήποτε τροποποίησή τους, θα πρέπει να συμπληρωθεί σχεδόν μία δεκαετία, ούτως ώστε να δρομολογηθεί νέα διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης.