Η αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει αρχίσει και στο παιχνίδι μπαίνει δυνατά αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ. Για την ακρίβεια, θα είναι η πρώτη φορά που θα δώσει τη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ως κυβέρνηση και τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν σταδιακά να ξεκαθαρίζουν οι υποψηφιότητες που θα στηρίξει η Κουμουνδούρου. Εάν μάλιστα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο δεν επρόκειτο να αναδείξει τη νέα σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τότε οι αυτοδιοικητικές εκλογές και η στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος θα ήταν αυτή που θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει, μάλιστα, στη σκιά της κόντρας Φίλη-Παππά με αφορμή την ΕΡΤ, αλλά πιο βαθιές αιτίες. Πρόκειται για την αντιπαράθεση που μαίνεται παρασκηνιακά ανάμεσα στους προεδρικούς και την ομάδα των 53, η οποία έχει φόντο και την εκλογή των νέων μελών της Πολιτικής Γραμματείας. Οι 53 θεωρούν ότι στον πρόσφατο ανασχηματισμό αγνοήθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ έχουν συγκεκριμένα παράπονα τόσο για τη λειτουργία του κόμματος - θεωρώντας δηλαδή ότι ο κυβερνητισμός έχει ως αποτέλεσμα να παραγκωνιστούν τα όργανα του κόμματος και οι αποφάσεις να λαμβάνονται αποκλειστικά από το Μαξίμου και το περιβάλλον του - όσο και για την πολιτική που ακολουθείται ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις επιδιωκόμενες συμμαχίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τη στροφή προς την Κεντροαριστερά.

Μια πρόγευση για το Σαββατοκύριακο αναμένεται να δοθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας - την τελευταία με αυτή της τη σύνθεση. Θέμα συζήτησης π.χ. αποτελεί αν θα καταργηθεί το Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο λειτουργεί παράλληλα με την Πολιτική Γραμματεία ή θα παραμείνουν και τα δύο όργανα όπως είναι σήμερα. Στην πρώτη εκδοχή, δεν αποκλείεται να υπάρξει διεύρυνση του αριθμού των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, ούτως ώστε να μην υπάρξουν τριβές ανάμεσα στις εσωκομματικές τάσεις.

Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεδομένη θεωρείται η πρόθεση Τσίπρα ν' ανοιχτεί στην Κεντροαριστερά και μάλιστα να επιχειρήσει τη λεγόμενη «από τα κάτω» προσέγγιση. Να εκφραστεί δηλαδή μέσα από τη στήριξη ή την ανάδειξη αυτοδιοικητικών στελεχών, δεδομένου ότι σε κεντρικό επίπεδο η συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής έχει απορριφθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη. Την προοπτική αυτή, ωστόσο, δεν βλέπουν με καλό μάτι οι 53, καθώς εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να πέσει στην παγίδα και να γίνει κακέκτυπο του ΠΑΣΟΚ, όπως λένε στην Κουμουνδούρου. Αντιθέτως, τάσσονται υπέρ της αυτόνομης καθόδου του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και της ανάδειξης δικών του υποψηφίων, έστω κι αν οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν περιορισμένη επιρροή σε τοπικό επίπεδο. Αυτός, άλλωστε, είναι ένας από τους λόγους που η ηγεσία επιδιώκει ευρύτερες συμμαχίες, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει παραδοσιακά αυτοδιοικητικά στελέχη και κινδυνεύει να παρουσιάσει μια εικόνα αναντίστοιχη με τα ποσοστά του και τη δύναμή του στις εθνικές εκλογές. Εκτός κι αν οι εθνικές εκλογές γίνουν ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές - ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν φαντάζει αυτή τη στιγμή και τόσο απίθανο...